Филм за античните мозайки на Августа Траяна

Кратък информационен филм "Антични мозайки в Августа Траяна" представя наследството, което Стара Загора получава от цветущия римски град. Той беше показан за първи път в Нощта на изкуствата, на 30 септември в Регионалния исторически музей.

Видеото представя по динамичен и популярен начин голяма част от римските подови мозайки, които са открити при археологически разкопки и са експонирани в Регионален исторически музей – Стара Загора и в други публични сгради. Някои от тях все още са в процес на проучване, като последното откритие е от лятото на 2016 г.

Филмът е дело на екипа на „Инфоз“ (Венета Асенова и Илко Груев) и е подготвен с консултантската помощ на асистент Мария Камишева – ръководител на отдел "Антична археология" в Регионален исторически музей - Стара Загора. Текстът и визията се допълват от авторската музика на Иван Драголов.

Чрез кратката документална форма се показва и мястото на римските мозайки в бита и живота на античния римски град Августа Траяна, като се прави и съпоставка с други световни шедьоври. Изводът е, че днес Стара Загора може да се гордее с ролята и визията, които градът е имал в античния свят. Продуктът допълва визуалните и информационните материали на музея.  

асистент Мария Камишева – ръководител на отдел Антична археология в Регионален исторически музей - Стара ЗагораЕдна от изкусно изработените подови мозайки, открита при спасителни разкопки през 2009 и допроучена през 2011 г., е наречена „Дионисиево шествие“. Днес тя е експонирана на античната улица в сградата на Регионалния исторически музей. Специалистите я определят като най-красивата, откривана до сега в България. Уникална е освен с изяществото на изработката си също и със сцената, която изобразява - фигурата на Селен, веселяка от свитата на Бог Дионис, който е придружен от две танцуващи менади.

„След почистването и експонирането на самата мозайка всички цветове на камъните изгряха и се видяха и детайли от фигурите. Те са направени с толкова малки камъчета и с толкова различни нюанси, че могат да проговорят“ - разказва ас. Мария Камишева, която работи по проучването на мозайката.

Филмът е изработен със съдействието на Регионален исторически музей – Стара Загора и с подкрепата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Стара Загора.

В процес на подготовка е преводът на английски език и това ще направи темата за културното и историческото наследство на Стара Загора по-популярна и по-атрактивна и за туристи от други държави.

Rimski mozayki Avgusta Trayana

www.infoz.bg

Светът

Най-малко 8 души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали в Турция през изминалата седмица. 7 от жертвите са при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва е в Мармарис. От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден. По южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, като горските пожари унищожават посеви, животни и домове

* * *
Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки. Създадените нови работни места през юли са най-много в Германия и Австрия

* * *
Хиляди хора излязоха в неделя в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и до задържане на около 600 демонстранти

* * *
Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни