Филм за античните мозайки на Августа Траяна

Кратък информационен филм "Антични мозайки в Августа Траяна" представя наследството, което Стара Загора получава от цветущия римски град. Той беше показан за първи път в Нощта на изкуствата, на 30 септември в Регионалния исторически музей.

Видеото представя по динамичен и популярен начин голяма част от римските подови мозайки, които са открити при археологически разкопки и са експонирани в Регионален исторически музей – Стара Загора и в други публични сгради. Някои от тях все още са в процес на проучване, като последното откритие е от лятото на 2016 г.

Филмът е дело на екипа на „Инфоз“ (Венета Асенова и Илко Груев) и е подготвен с консултантската помощ на асистент Мария Камишева – ръководител на отдел "Антична археология" в Регионален исторически музей - Стара Загора. Текстът и визията се допълват от авторската музика на Иван Драголов.

Чрез кратката документална форма се показва и мястото на римските мозайки в бита и живота на античния римски град Августа Траяна, като се прави и съпоставка с други световни шедьоври. Изводът е, че днес Стара Загора може да се гордее с ролята и визията, които градът е имал в античния свят. Продуктът допълва визуалните и информационните материали на музея.  

асистент Мария Камишева – ръководител на отдел Антична археология в Регионален исторически музей - Стара ЗагораЕдна от изкусно изработените подови мозайки, открита при спасителни разкопки през 2009 и допроучена през 2011 г., е наречена „Дионисиево шествие“. Днес тя е експонирана на античната улица в сградата на Регионалния исторически музей. Специалистите я определят като най-красивата, откривана до сега в България. Уникална е освен с изяществото на изработката си също и със сцената, която изобразява - фигурата на Селен, веселяка от свитата на Бог Дионис, който е придружен от две танцуващи менади.

„След почистването и експонирането на самата мозайка всички цветове на камъните изгряха и се видяха и детайли от фигурите. Те са направени с толкова малки камъчета и с толкова различни нюанси, че могат да проговорят“ - разказва ас. Мария Камишева, която работи по проучването на мозайката.

Филмът е изработен със съдействието на Регионален исторически музей – Стара Загора и с подкрепата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Стара Загора.

В процес на подготовка е преводът на английски език и това ще направи темата за културното и историческото наследство на Стара Загора по-популярна и по-атрактивна и за туристи от други държави.

Rimski mozayki Avgusta Trayana

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни