Зъб на най-древния предтеча на човека е експониран в Чирпан

Частният палеонтологичен музей „Гема свят” отвори врати в Чирпан.Той е създаден и е финансиран от семейството на бившия кмет на града Петър Попдимитров. Музеят показва повече от 5000 експоната.

petar popdimitrovТе са събирани от региона в продължение на повече от 60 години и са подредени в напълно обновена 120-годишна сграда в центъра на Чирпан (бившата сграда на ДСК). При откриването на музея лентата преряза депутатът от ГЕРБ Емил Христов. Гостът на церемонията беше кметът на Чирпан Кичка Петкова. Водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприян.

Най-старите експонати са на 360 милиона години. Във витрините са подредени черепи, зъби и кости от антилопи и мастодонти. Най-ценната от тях е зъб от хоминид*, приеман за пряк предшественик на човека, открит близо до Чирпан. Уникалността на находката е потвърдена от проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН. Експертиза, правена във Френската академия на науките, потвърди, че това е най-старата кост от предчовек в света. Възрастта ѝ е определена на около 7 милиона и 240 хиляди години. Експонатът е поставен в специална витрина с бронирано стъкло. Уникалната находка стана причина за изразената научна хипотеза, че първият човек на Земята се е появил в древните земи край днешен Чирпан. Оттам прародителят на човека се е преселил в Африка, за която се счита, че е майка на човешката цивилизация, изтъкна в словото си Ана Попдимитрова.

В музея е създадена специализирана библиотека, а в сутерена е разположена стая за реставрация на новите артефакти и сейф. Проучванията на български и френски учени в региона на Чирпан продължават.

Graecopithecuszab chirpan 

Горният предкътник от местността Азмака край Чирпан, отнесен към грекопитека (Graecopithecus freybergi). Настоящото изследване прецизира възрастта му на 7,24 млн. години, което прави грекопитека по-стар от досегашния най-древен предчовек - сахелантропа от Чад (6-7 млн. години). Зъбът е намерен от семейството на Петър Попдимитров (Чирпан). През 2007 г. проф. Николай Спасов и проф. Дени Жераадс (Denis Geraads) от Парижкия музей разглеждат колекцията на П. Попдимитров и установяват принадлежността му към семейството на хоминидите. Това става повод за интензивни палеонтологически разкопки в местността, при която е намерена богата фауна, даваща биохронологично основание зъбът да бъде описан през 2012 като най-късният хоминид на Европа. (c) Волфганг Гербер, Университет в Тюбинген (източник: Национален природонаучен музей, София)

Представа на художника за Graecopithecus. Автор: Асен Игнатов, Национален природонаучен музей

* Хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

www.infoz.bg