Оранжев и жълт код за обилни валежи е обявен за 7 октомври

Оранжев и жълт код за обилни валежи е обявен за 7 октомври

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 7 октомври жълт код за обилни валежи за областите: Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, София и София град.

За останалите области и в сила предупреждение от втора степен (оранжев код).

През следващото денонощие времето в страната ще се определя от средиземноморски циклон. Над цялата страна ще бъде облачно и с повсеместни валежи, на места интензивни и значителни по количество. В Югоизточна България ще има и гръмотевично дейност. Ще духа умерен вятър от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8 - 10° на места в Западна България, до 16 - 18° в югоизточните райони. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 600-700 метра, дъждът ще преминава в сняг.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е по-ниско от средното за месеца.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 от дъжд, но привечер с понижаването на температурите границата на снеговалежи ще се понижи още. Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух. През по-голямата част от деня по високите и открити части вятърът ще е от юг-югоизток, но привечер и там ще се ориентира от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 17 - 19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

www.infoz.bgТеми: