Връщаме часовниците с 1 час назад на 29 октомври 2017

В 4:00 часа сутринта в неделя - 29 октомври 2017 г. България преминава към астрономическото часово време и часовниците трябва да бъдат върнати с един час назад. Т.е. може да спим с един час по-дълго ако се съобразяваме с обичайния час на будилника.

chasovnik vremeЛятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света и е мярка, чрез която се спестяват разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това се постига заради по-доброто съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и училище.

В света идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако тава не им е изрично забранено). За часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса за часовата корекция.

Ако някои от уредите ви за мерене на времето не са толкова хитри, за да се справят с промяната сами, не е беда да коригирате часа и след като се събудите в неделния ден.

www.infoz.bg

Теми: