контрол на питейната вода

Нова апаратура дава възможност за пълен контрол на питейната вода

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора ще получи съвременна нова апаратура за контрол на питейната вода и на питейните водоизточници. С такава апаратура ще се оборудват и още 7 инспецкии, а също и Националният център по радиационна защита.

Осемте регионални здравни инспекции в страната са тези, които са с центрове в Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив и Русе. Новата апаратура за контрол на питейната вода ще подобри мониторинга на питейните води. Финансирането е от Кохезионния фонд на Европейския съюз и този проект е първият за последните две десетилетия, чрез който се купува подобна апаратура, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Проектът е първа стъпка за обновяване на технологично изостаналата система за контрол на питейните води в България. Той е на стойност 10 млн лева и приключва в началото на 2020 година.
Апаратурата е с възможности, които гарантират пълна картина на състава на водата и чрез нея контролът ще бъде 100-процентов. Това ще даде възможност за необходимите изследвания и да не се допуска отклонение на показателите, уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Предвижда се да бъдат обучени и експерти, които ще работят с новата техника.

www.infoz.bg  www.infoz.bg