Проблемът с уличното осветление на Стара Загора се дължи на пропаднало радиоуправление

Община Стара Загора ще реши проблема с уличното осветление в града и в селата в следващите дни. Този проблем се появи, след като радиоуправлението на лампите изключи заради липса на връзка към сървъра, който ги управлява.

Системата е изградена от консорциум с испанско участие и е финансирана с пари от floor lampдържавния фонд „Козлодуй“. Възложител на поръчката през 2014 г. е Министерството на икономиката и енергетиката. Проектът за модернизацията на уличното осветление е на обща стойност 10 млн. 655 хил. евро и е изпълнен в 14 общини. Всички те сега имам проблем и се налага да се върнат към стария часовников способ за управление на уличните лампи. Симкартите, с които е осъществяван контролът на нощното осветление не били платени и това спира връзката на контролерите със сървъра, потвърди в разговор с репортер на Радио Стара Загора кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Изпълнителите на новата система за улично осветление в община Стара Загора са получили 1 млн. и 300 хил. евро. Тези пари обаче не са платени от бюджета на Общината и администрацията в Стара Загора не е имала възможност за избор на изпълнител, а също и за последващ контрол. Системата не обхваща и всички улични осветителни тела и голямата част от тях работят по обичайния начин и не са спирали да светят в тъмната част от денонощието.

„Бях изключително изненадан, че Министерството на енергетиката избра според мен една много съмнителна фирма от гледна точка на качеството и на работата при бъдещото обслужване на системите за осветление“, заяви кметът Живко Тодоров. Той уточни, че през последните години многократно е сигнализирал Министерството на енергетиката за проблеми, които са свързани със системата на управление на уличното осветление. Ефективен контрол на дейността на задграничната фирма не е бил осъществен и проблемите бяха неизбежни, коментира кметът.

Сега проблемът ще бъде решен с монтиране на часовници и до дни осветлението ще бъде възстановено. Това обаче е временно решение и за възстановяване на системата ще се работи заедно с Министерството на енергетиката, които преди 5 години са били възложител за изпълнението на проекта. Днес заместник-министър Жечо Станков е разпоредил да се извърши проверка по казуса с проблемното управление на уличното осветление.

А докато се изясни проблемът с испанското дружество и връзката се възстанови, фирмата по техническата поддръжка на осветлението „Ел контрол“ връща стария способ за пускане и спиране на лампите. Монтираните часовници ще останат в таблата и след възстановяване на радиоуправлението. Те ще могат да се използват като дублираща система и в бъдеще в случай, че отново възникне софтуерен проблем.

lampi stara zagora

www.infoz.bg  www.infoz.bg