роза - Мария

На 15 август имен ден имат близо 8 хил. старозагорци

Почти 4 хиляди са жените, носещи името Мария в Стара Загора. С кратката му форма Мима е първо име за 182 дами. 996 са жените с име Марийка, сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. На църковния празник Успение на пресвета Богородица за имен ден имат още 624 старозагорки с името Мариана и 498 с името Марияна.

На 15 август приемат поздрави още Мика и Мира, съответно – 5 и 44. Дамите с имена Мариета, които са 192, и тези с имена Мариела – 157, също имат празник. Повод да почерпят имат още Марина – 224, Мара (104), Маша (10) и Мери (6).

На Голяма Богородица, както е известен още празникът, имен ден отбелязват и Преслава,  Преслав, Панайот.

Мъжете, които имат имен ден на 15 август в Стара Загора с името Мариян са 192. С името Мариан са кръстени 82-ма. Празник имат още и 417 старозагорци, носещи името Марин и 92-ма – Марио.

Според народните традиции на Успение Богородично не се работи. Прави се курбан за здраве и благополучие.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Създателят на прочутата антивирусна програма Джон Макафи беше открит мъртъв в затворническата си килия, след като в същия ден испанското правосъдие разреши екстрадицията му в САЩ. 75-годишният американец беше обвинен и издирван за данъчни измами в родината си

* * *
Върховният съд на Япония постанови, че семейните двойки трябва да използват едно и също фамилно име

* * *
Иран вероятно е извършил неуспешно изстрелване на ракета, носеща сателит, и подготвя нов опит

* * *
Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер удари перуанската столица и други части на перуанското крайбрежие. Епицентърът е бил на стотина километра от Лима

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни

 

Ден на енергетика