Европейският съюз насърчава здравословния и балансиран режим на хранене в училищата

Учебната година ще започне с възобновяване на схемата на Европейския съюз за предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти в училищата във всички държави на Съюза. За учебната 2019/2020 г. 145 млн. евро са заделени за плодове и зеленчуци и 105 млн. евро – за мляко и млечни продукти.

През учебната 2017/2018 г. от тази програма се възползваха над 20 милиона деца, т.е. 20% от децата в целия Европейски съюз, съобщават от Европейската комисия.

Въпреки че участието в схемата е доброволно, всички държави членки на Европейския съюз избраха да участват в някоя част на схемата или в цялата схема. През март 2019 г. Европейската комисия одобри средствата, които да бъдат разпределени на всяка държава от Съюза, участваща в схемата през предстоящата учебна година. Държавите могат да допълнят предоставената от Европейския съюз субсидия с национални средства.

Държавите членки сами решават как да прилагат схемата, т.е. какъв вид продукти ще получават децата или на каква тема ще бъдат въведените образователни мерки. Все пак продуктите трябва да бъдат избирани в зависимост от здравните и свързаните с околната среда фактори, както и според тяхната сезонност, разнообразие и наличност.

Схемата на Европейския съюз за хранене в училищата има за цел да насърчава здравословния и балансиран режим на хранене чрез предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и чрез образователни програми в областта на селското стопанство и доброто хранене.

Комисарят на Европейския съюз по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: „Важно е още от ранна възраст да се придобият навици за здравословно хранене. Благодарение на схемата на Европейския съюз за хранене в училищата нашите млади граждани не само се радват на качествени европейски продукти, а и научават повече за храненето, селското стопанство, производството на храни, както и за свързаната с всичко това усилена работа.“

school scheme factsheet

За повече информация:

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24