Известен филателист от Лондон представя редки екземпляри от български пощенски марки

Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали може да се видят на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“. Тя се организира в рамките на Панаир на колекционерите „Булколекто“, който ще се проведе от 17 до 20 октомври. Участниците са от 19 държави и представят експонати, разположени върху 480 табла.

В Пловдив  ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, изтъкна председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев преди година, когато обяви, че се подготвя тази грандиозна изложба. Най-редките и скъпи екземпляри от българската филателна и предфилателна класика присъстват в сбирката на Идор Гатти, член на Кралското британско филателно дружество в Лондон, а негови колеги от София добавят два шедьовъра – марките „Малък лъв“ и „Източна Румелия“.

Изложбата  подкрепя Пловдив като  Европейска столица на културата, затова първият ден е посветен на града домакин. Ще бъдат пуснати в употреба поредица „Стари ветроходни кораби” и блок „500 години от смъртта на Леонардо”.

Илюстрована пощенска карта „140 години от подписването на Цариградския мирен договор” ще бъде валидирана в присъствието на Симеон Сакскобургготски, почетен председател на Съюза на българските филателисти и Никита Лобанов-Ростовский – внук на княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия. Това ще стане на 18 октомври 2019 г., когато ще бъде и дебютът на каре от 4 пощенски  марки „100 години от рождението на Николай Хайтов”. В Деня на историческото наследство Симеон Сакскобургготски ще бъде награден от Международната асоциация на филателните експерти с медала „Хунзикер“.

19 октомври е Ден на опазването на околната среда и тогава ще бъде представен малотиражен филателен блок „Защитени видове в Бургаското езеро - видра”. Блокът „Национални носии” ще има премиера на 20 октомври, Ден на българската етнография“.

Любителите на филателията могат да закупят новите издания в специалната пощенска станция в палата 7 на Международен панаир Пловдив, където ще бъдат разположени експозициите на  „Булколекто“. В неговото 9-о издание  има нумизматични и антикварни сбирки с разнообразна тематика,  както и хоби принадлежности. Посетителите ще видят две витрини с антични монети от Филипопол. Ценителите могат да направят инвестиции в редки предмети. Съорганизатори на изложението са Съюзът на българските филателисти и компания “Български пощи“.

Паралелно в Международен панаир Пловдив се провеждат:  Международна изложба „Медикус, Денто, Галения” (до 19 октомври), Специализирана  изложба „Цветна есен“ (до 20 октомври), международна киноложка изложба с финали за Световната купа (19-20 октомври). Билетът за всички прояви струва 5 лева, като за ученици и пенсионери цената е три лева. Експозициите са отворени от 9 до 18 часа, а в последния ден – до 16 часа.

poshtenski marki idoe gatty

Плик на писмо от София за Прага от декември 1878 г. – един от безценните експонати на Идор Гатти, които ще бъдат показани на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“

poshtenski marki 01

Антикварни сбирки с разнообразна тематика може да се видят на Панаира на колекционерите „Булколекто“ в Международен панаир Пловдив

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg