връзката между гените, храненето и човешкото здраве

Повече за връзката между гените, храненето и човешкото здраве

Петима български специалисти са оторизирани от престижната организация Dietitians of Canada да използват в практиката си решения от света на нутригеномиката - науката, която изследва връзката между гените и начина ни на хранене. Те работят в различни сфери на медицината, в това число медицинска генетика, хранене и диететика, физикална медицина и регенеративна медицина.

Квалификацията, която са получили след преминаване на курс „Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене“, им дава възможност да прилагат в практиката си световни стандарти на консултиране и изготвяне на хранителни режими, съобразени с генома.

Курсът „Нутригеномика – Генетично тестване за персонализирано хранене“ се провежда от Dietitians of Canada − една от най-големите в световен план общности на специалисти в сферата на храненето, в която членуват над 6 000 специалисти. Водещ на обучението е д-р Ahmed El-Sohemy − професор в Университета на Торонто и пионер в сферата на нутригеномиката. Придобитата квалификация осигурява на специалистите задълбочени познания за подбора и използването на генетични изследвания, както и за интерпретацията на генетична информация, отнасяща се до връзката между храненето и човешкото здраве. В следствие на обучението специалистите могат да извършват нутригеномични консултации и да помагат на пациентите с осигуряването на ефективна здравна грижа, съобразена с индивидуалните генетични особености на всеки човек.

Сред сертифицираните специалисти е д-р Силвия Паскалева, специалист по хранене и диететика и физикална медицина, която споделя: „Нутригеномиката заема важно място в областта на диетологията, осигурявайки възможности за ефективна диагностика и терапия, съобразена с индивидуалните особености на всеки човек. В страни като Канада, САЩ и Дания тази наука е в основата на доказано работещи решения, които осигуряват оптимални резултати, що се отнася до редуциране на теглото и здравословно хранене. Вярвам, че направихме важна стъпка, която ще осигури на пациентите в България здравна грижа на най-високо ниво, съобразена със световните тенденции в областта на медицината“.

Д-р Паскалева е партниращ специалист на българската стартъп компания Re:Gena, която предлага генетични изследвания и персонализирани решения, свързани с диагностиката, превенцията и овладяването на широк спектър от заболявания. Изследванията в областта на хранителната геномика (наричана още нутригеномика) дават важна информация за ролята на човешките генетични вариации в промяната на реакцията към хранителните и редица биоактивни вещества. Това позволяват изключително висока персонализация на хранителните препоръки и постигането на много по-успешни и трайни резултати.

Вътрешно проучване на Re:Gena сред близо 400 потребители сочи, че 70% от хората биха се доверили на информация, предоставена от медицинско лице, ако решат да си направят ДНК тест. В същото време те отбелязват, че е изключително важно за тях да получат последваща консултация със специалисти. Това е и причината компанията да потърси възможност за допълнителна квалификация на своя екип, който да може да консултира потребителите при избор на изследване, да изгражда персонализирани хранителни режими и да осигурява последваща подкрепа.

„За да могат да се възползват оптимално от възможностите на персонализраната медицина, хората имат нужда не само от качествени генетични изследвания, но и от квалифицирани специалисти, които да анализират коректно резултатите и да назначат адекватна терапия – коментира Боряна Герасимова, основател на Re:Gena. Това е причината да включим в този курс представители не само на нашия консултиращ екип, но и външни специалисти, които търсят начин да подобрят ефективността на работата си, основавайки се на надеждна информация, съобразена с индивидуалните специфики на всеки човек.“

Списъкът със сертифицираните от Dietitians of Canada българи включва имената на специалистите по медицинска генетика д-р Олга Антонова (София), д-р Виктория Спасова (София), д-р Христо Иванов (Пловдив). Сертифицирани са и партниращите специалисти на Re:Gena − диетологът и специалист по физикална медицина д-р Силвия Паскалева (София), специалистът по регенеративна медицина и ортодонт д-р Лидия Христова (Добрич), а диетологът доц. д-р Дарина Найденова (Варна) в момента е в процес на сертифициране.


За Re:Gena

Re:Gena е българска компания, която предлага доказано работещи решения в сферата на персонализираната медицина. Те включват генетични изследвания и услуги и продукти, свързани с тяхното приложение, в това число интерпретативни доклади, индивидуални консултации и режими, изготвени от експерти в сферата на генетиката, храненето и спорта. Решенията, част от портфолиото на Re:Gena, дават персонализирани насоки при изграждането на хранителни и спортни режими, както и при превенцията и овладяването на редица хронични заболявания и здравни проблеми, свързани с начина на живот. Компанията е ангажирана с предоставянето на информация и експертиза в помощ на хората, които искат да вземат работещи и ефективни решения по отношение на грижата за своето здраве.


За Dietitians of Canada

Започнала дейност през 1935 г. като Асоциация на Канадските Диетолози, в Dietitians of Canada към момента членуват 6 000 специалисти, което я прави една от най-големите в световен план общности на специалисти в сферата на храненето. Основният ѝ фокус е предоставянето на съвременна и научно-доказана информация и професионално обучение по диететика, както и създаването на политики на национално ниво за здравословно хранене. Организацията е и секретариат на Международната Конфедерация за Диетични Асоциации, основана през 2000 г., в която членуват над 40 национални диетологични асоциации с над 180 000 диетолози и нутриционисти.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (информация на Re:Gena)