Работа

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица става 12 лева от 1 октомври

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се повишава от 9 на 12 лева. Това гласува окончателно  с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. Той ще е в сила от 1 октомври 2020 г. Не беше прието предложението, направено от социалистите обезщетението да бъде 17 лева.

От увеличените дневни пари за безработица ще се възползват между 30 хиляди и 33 хиляди души средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 милиона лева, т.е. около 4 милиона лева на месец.

Народното събрание реши също срокът за получаване на парично обезщетение за безработица (когато човек е придобил право на такова в период, по-малък от три години от предходното ползване) да се повиши от четири на седем месеца.

Тази промяна е относима към близо 15 000 души средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 2 милиона лева, в т.ч. около 500 хиляди лева за ноември и 1,5 милиона лева – за декември. Така общият допълнителен разход за двете мерки възлиза на 14 милиона лева за 2020 г.

Няма да се наложи корекция в разходите на фонд „Безработица“, съответно на консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Ако обезщетението е 17 лева на ден, това са 60 на сто от минималната работна заплата. По този начин Надя Клисурска (БСП) защити предложението на социалистите за по-висока сума. Тя посочи, че в резерва на фонд „Безработица“ има достатъчно пари. Тези 12 лева са изчислени при друга минимална работна заплата, т.е. това, което се предлага, е мярка, залагаща на по-активното търсене на работа от безработните, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС. Той обаче поясни, че се очаква към края на годината безработицата у нас да е 8% и така тези хора ще останат на нива, които не отговорят на последните минимални нива и са под прага на бедността. Затова, според него, трябва да се подкрепи предложението на левицата за 17 лева.

Народното събрание отхвърли предложението на левицата през тази година, във връзка с пандемията, 60, а не 30 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни