Работа

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица става 12 лева от 1 октомври

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се повишава от 9 на 12 лева. Това гласува окончателно  с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. Той ще е в сила от 1 октомври 2020 г. Не беше прието предложението, направено от социалистите обезщетението да бъде 17 лева.

От увеличените дневни пари за безработица ще се възползват между 30 хиляди и 33 хиляди души средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 милиона лева, т.е. около 4 милиона лева на месец.

Народното събрание реши също срокът за получаване на парично обезщетение за безработица (когато човек е придобил право на такова в период, по-малък от три години от предходното ползване) да се повиши от четири на седем месеца.

Тази промяна е относима към близо 15 000 души средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 2 милиона лева, в т.ч. около 500 хиляди лева за ноември и 1,5 милиона лева – за декември. Така общият допълнителен разход за двете мерки възлиза на 14 милиона лева за 2020 г.

Няма да се наложи корекция в разходите на фонд „Безработица“, съответно на консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Ако обезщетението е 17 лева на ден, това са 60 на сто от минималната работна заплата. По този начин Надя Клисурска (БСП) защити предложението на социалистите за по-висока сума. Тя посочи, че в резерва на фонд „Безработица“ има достатъчно пари. Тези 12 лева са изчислени при друга минимална работна заплата, т.е. това, което се предлага, е мярка, залагаща на по-активното търсене на работа от безработните, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС. Той обаче поясни, че се очаква към края на годината безработицата у нас да е 8% и така тези хора ще останат на нива, които не отговорят на последните минимални нива и са под прага на бедността. Затова, според него, трябва да се подкрепи предложението на левицата за 17 лева.

Народното събрание отхвърли предложението на левицата през тази година, във връзка с пандемията, 60, а не 30 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24