НАП отчита ръст на приходите с над 914 млн. лева. Постъпленията за 4 месеца са 8,8 милиарда лева

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лева.

nap logo

Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък, поясняват от приходната агенция. Към 28 април 2021 г. приходите са над 1,3 млрд. лева данък върху доходите на физическите лица, 490 млн. лева корпоративни данъци и 2,8 млрд. лева ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3,7 млрд. лева, като от тях 2,2 млрд. лева са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лева – за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лева – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица – над 12 %, следван от данъка върху добавената стойност – над 10 %. Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от Националната агенция за приходите.

„Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага Националната агенция за приходите, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на Националната агенция за приходите управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лева“, каза по повод рекордните постъпления изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

www.infoz.bg  www.infoz.bg