Делта варианта на ковид вируса - какво трябва да знаем?

Делта вариантът е над 2 пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на вируса на ковид (SARS-CoV-2). Някои изследвания предполагат, че при неваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти. Проучвания показват, че пациентите с доказан Делта вариант на корона вирус по-често стигат до лечение в болница, в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса.

delta covid

Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните хора. В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, САЩ посочват: „Въпреки това количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора. Това означава, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време“. Одобрените и прилагани ваксини срещу ковид са ефективни и срещу Делта варианта на вируса. Те предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация.

В България в периода 08 – 28 юли 2021 г., чрез метода на целогеномното секвениране, са изследвани 85 клинични проби. При всички проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (99%) са Делта вариант и 1 е Алфа. Пробите са взети от пациенти на 26 лечебни заведения от 18 области на страната.

* * *

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците, в това число общински, частни, университетски и държавни обсъдиха мерките, които следва да се предприемат във връзка с очакваното увеличение на заболяемостта от ковид в страната. Целта на срещата беше да се набележат мерки, така че да се намали натискът върху болниците при евентуална нова вълна.

Моето категорично становище е да не се спират плановите операции, посочи здравният министър.

Директорите на лечебни заведения получиха информация, както за наличностите на медикаменти, използвани при лечението на пациенти с ковид, така и за предприетите действия за осигуряване на допълнителни количества лекарствени продукти. На срещата бяха уточнени техническите подробности и проблеми, които биха възникнали по време на новата вълна от COVID-19, като оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, създаването на софтуер за наличните свободни легла, обезпеченост с медикаменти и консумативи.

covid 2021 08 17

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на ковид, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с ковид в амбулаторни условия.

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.


www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема