Как да се преброим сами електронно?

▶️ Как да се преброим сами електронно?

Започва преброяване на населението и на жилищния фонд в България. Началото е в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. Тогава ще бъде отворена информационната система „Преброяване“ и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. От Националния статистически институт препоръчват този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия – безопасен.

След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност на адрес census2021.bg. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на човека и не се съхраняват от Националния статистически институт. Следва потвърждение на регистрацията – получавате имейл с линк, на който трябва да се направи потвърждение в рамките на 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставите незавършена страница повече от 30 минути връзката прекъсва и трябва да влезете отново с имейл и парола.

Може да се връщате в предишни страници на преброителната карта и да редактирате информацията, но само до окончателното ѝ приключване. След това до 17 септември ще може само да виждате данните си, но не и да ги променяте.

След успешното преброяване ще получите съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да се запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата на жилището ви.

Важно е да се знае:

  • Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.
  • Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

Подробна инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите тук.

 

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg