Стара Загора отбеляза тържествено 136 години от Съединението на България

С тържествен общоградски ритуал старозагорци отбелязаха 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. „На този ден преди 136 години се извършва мечтата на поколения българи – да видят своята държава не просто свободна, а обединена. На този ден хиляди българи решават, че няма да слушат Великите сили“, каза по време на тържественото отбелязване на празника заместник-кметът Милена Желева.

„Много старозагорци вземат дейно участие в подготовката на дните преди Съединението. През февруари 1885 година в Пловдив е създаден Българският таен централен революционен комитет начело със Захари Стоянов. В него дейно участие вземат нашите съграждани Иван Стоянович (Аджелето) и Илия Куртев. В самата Стара Загора кметът Димитър Начев и съмишлениците му Сава Маринов и Христо Ваклинов основава комитет, който да работи за Съединението с всички сили и средства“, припомни още тя. „Думите “Съединението прави силата„ са национална кауза и нека по-често да си ги припомняме. Нека Бог да пази България“, допълни Милена Желева.

Пред паметта на безсмъртните наши деди, под звуците на националния химн, изпълняван от военния духов оркестър, се поклониха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, главният архитект Виктория Грозева, Галин Караколев – заместник-командир по логистиката на Втора механизирана бригада, общински съветници, народни представители и граждани.

Честването продължи с концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

IMG 2083

IMG 2115

IMG 2125

IMG 2225

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи поздрав към старозагорци по повод 6 септември – Ден на Съединението

6 септември 1885 г. е бележита дата, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. Съединението е изцяло българско завоевание, защото беше извършено без външни подбудители, крепители и защитници. Днес, ние почитаме това велико дело, спомняме си за героите и споменаваме техните дела. За героите на Възраждането над користта и славата се извисяваше България и този идеал трябва да води всички нас, ако искаме да пренесем зрелия български дух в бъдещето. Днес, се нуждаем от единение на идеали и цели, за да не остане Съединението само в книгите и в паметта на историята. Нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни беше завещано.

Скъпи старозагорци,

Денят на Съединението е доказателство, че само обединени можем да преследваме мечтите си за един по-добър свят, в който всеки оценява щастието да живее в свободно и здраво общество. Нека бъдем единни в целите, в помислите и в стремежите си.

Честит празник!

Това се казва в поздравителния адрес на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg