Честваме 136 години от Съединението на България

Честваме 136 години от Съединението на България. На този ден се извършва обединение на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат. През 1885 г. в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

На 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 г. автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя в чиито граници е според решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други български селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 г.

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана с поредица прояви в цялата страна.

Център на честванията е Пловдив.

С общоградски ритуал и с поднасяне на венци и цветя в парк „Пети октомври“ от 10:30 часа Стара Загора отбеляза 136 години от Съединението на България. По повод празника Регионален исторически музей – Стара Загора, Неолитни жилища, Музей на религиите ще работят с вход свободен съобщи за Радио Стара Загора Райна Антонова от Регионален исторически музей – Стара Загора.

Честванията за историческото събитие започнаха вечерта на 5 септември в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години. Тържествена заря проверка в памет на загиналите за Съединението на България се състоя в Чирпан на площада, който носи името на паметното събитие.

Bulgaria after Congress of Berlin in 1878

 * * *

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи поздрав към старозагорци по повод 6 септември – Ден на Съединението

6 септември 1885 г. е бележита дата, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. Съединението е изцяло българско завоевание, защото беше извършено без външни подбудители, крепители и защитници. Днес, ние почитаме това велико дело, спомняме си за героите и споменаваме техните дела. За героите на Възраждането над користта и славата се извисяваше България и този идеал трябва да води всички нас, ако искаме да пренесем зрелия български дух в бъдещето. Днес, се нуждаем от единение на идеали и цели, за да не остане Съединението само в книгите и в паметта на историята. Нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни беше завещано.

Скъпи старозагорци,

Денят на Съединението е доказателство, че само обединени можем да преследваме мечтите си за един по-добър свят, в който всеки оценява щастието да живее в свободно и здраво общество. Нека бъдем единни в целите, в помислите и в стремежите си.

Честит празник!

Това се казва в поздравителния адрес на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg