135 години от Съединението на България

Честване в Стара Загора на 135 години от Съединението на България

На 6 септември 2020 г. се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети „Съединение“.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Тази година, поради въведените противоепидемични мерки в Община Стара Загора, няма да бъде организиран общоградски ритуал, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

От 9:30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

От 11:00 часа ще започне празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

В празничния ден от 9:00 до 15:00 часа в парк „Артилерийски“ ще се проведе Рандеву „Августа Траяна“ (с парад на ретро автомобили). По време на него ще бъдат представени исторически превозни средства. Музикалната програма през цялото време на събитието ще е от рок група „Страйк“. За най-малките посетители на изложението ще бъдат организирани рисунки на асфалт, рисунки на платно и състезание с детски колички с професионални аниматори.

По повод историческата дата – 6 септември, дружество „Традиция“ организира тематична изложба. На нея ще бъдат представени ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие, от периода на Освободителните войни. Тя ще бъде разположена в централната част на парк „Артилерийски“ от 10:00 до 16:00 часа. Точно в 12:00 часа членовете на Дружеството ще прочетат Прокламацията за обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Вижте също:

Един репортаж (от 2017 г.) от старозагорското село Съединение

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg