удобно легло качествен матрак

Колко е важна почивката?

Всички знаем, че сънят е изключително важен за умственото и физическото здраве на човека. Много малко хора обаче си дават сметка, че той влияе и на външния ни вид. Сънят е основна необходимост за живота, както храната. Той отразява здравето ни – физическо и душевно. Липсата на сън причинява много заболявания, затова не бива да го пренебрегваме и да гледаме несериозно на него.

Ако се наспиваме добре, ще се чувстваме добре, ще стимулираме метаболизма и имунната ни система. Все пак не напразно са казали. че повече сън означава по-красив външен вид. И това съвсем не е мит. Докато спим кожата ни душа и се възстановява, а кожните клетки се обновяват по-бързо през нощта. Когато сме се наспали кожата ни е по-красива и по-светла.

Недостатъчният сън ще окаже и влияние върху теглото на човек. Ако спим нередовно и некачествено, това със сигурност ще се отрази на килограмите ни и те ще се покачат по нежелан начин. Добрият сън, поддържа високо ниво на хормоните ни.

Какво е най-важно за да имаме добър сън?

Почти никога не си даваме сметка доколко всъщност е удобно леглото, на което спим. Обикновено дори и да е неудобно леглото или матрака към него, ние свикваме с тях и отдаваме неразположенията си през деня на други фактори. Това е най-голямата грешка, която незабавно трябва да бъде поправена, защото е  ключът към здравословния и пълноценен сън.

Има толкова различни легла и матраци на пазара, че няма как да не угодят дори и на най-претенциозния човек.

Естествено, водещо значение за удобството на леглото, което сме избрали, има матракът. Той трябва да бъде еластичен и да е способен да разпределя равномерно натиска и тежестта на тялото. Най-важна е неговата ергономичност, която да осигури естествената форма – S, на гръбнака. Това е най-правилната форма, за да може тялото да отпочине пълноценно.

За да бъде удобно леглото, на което ще спим, е много важно то да бъде стабилно. Неговата рамкова конструкция е решаваща за стабилността му.

Подматрачната рамка трябва да е стабилно укрепена отдолу. Относно таблите, за да е стабилно леглото трябва да бъдат най-малко по 25 см високи, а прекаленото орнаменти по тях не са практични, защото събират доста прах.

Нашето тяло прекарва една трета част от живота си в леглото и затова не трябва да пренебрегваме този факт, а напротив, задължително е да си подсигурим комфорт и удобство.

Знаете ли, че...

Знаете ли, че събуждането нощем и безсънието след това може да се дължи на неудобното легло. Имайки проблеми със съня, е добре да се насочим сериозно вниманието си към леглото, на което спим. Трябва да сме сигурни, че цялото това безсъние, главоболие и хронична умора не са предизвикани именно от него. Нужно е да огледаме матрака и възглавницата и ако те са амортизирани, могат да ни играят много лоша шега. А със съня шега не бива!

За по-качествен сън

Ето няколко съвета, които ще ни бъдат от полза за по-здравословен и качествен сън:

  • добре е преди сън да избягваме кафе, черен чай, никотин и други подобни стимуланти
  • матракът трябва да бъде от качествени проветриви материи
  • спалнята трябва да е винаги с отлична вентилация
  • температурата в стаята, където спим не трябва да надвишава 25 градуса
  • възглавниците, подматрачните рамки, завивките и други подобни аксесоари също са много важни.

Леглото несъмнено е господарят в спалнята. В него ще прекарваме безброй часове в сън и релаксация. Сънят е толкова важен, колкото кислорода, водата и храната, а липсата му може да повлияе както на физическото, така и на психическото здраве на човека. Ето защо изборът на удобно легло трябва да бъде направен изключително внимателно и след подробно проучване на предлаганите модели на пазара, които не са никак малко. Не пестете пари от тази покупка, защото качественото легло е най-добрата инвестиция, която всеки от нас може да направи за себе си.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24