50 ястия от българската кухня ще се съревновават на национален фестивал в село Пряпорец

Шесто издание на Националния фестивал на българския фолклор и традиционните ястия подготвят в старозагорското село Пряпорец. Началото на празника е 11 юни от 10:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Очакват се около 500 участници от 15 общини да представят над 50 български традиционни ястия, с които ще се състезават и за награди в категориите: десерт, уникална рецепта, визия, най-добра етно визия, автентична рецепта и вкус. В следобедните часове ще има и готвене на живо, като пет двойки от различни региони, ще предоставят на гостите възможността да наблюдават процеса на приготвяне на разнообразни български гозби.

Групи от общините ще представят песни, обичаи и танци, както и индивидуални изпълнения в раздела за български фолклор. Отличените ще бъдат наградени с дипломи и медали за първо, второ и трето място в отделните раздели. Най-добрият състав ще получи диплом, медал и плакет за цялостно представяне. Предвидени са и награди в категориите: най-добра носия, най-млад участник, изпълнение на много стари песни и най-вече за тези, които не са популяризирани до този момент, за специфични хора, които не са представяни от други фолклорни групи.

Журито в конкурсната част е с председател доц. д-р Евгения Иванова от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя ще оценява изпълнения, вкусове и визия заедно с Иван Цонев, концерт-майстор на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ и с Недко Иванов, художествен ръководител на Ансамбъл „Нашенци“.

Организаторите Община Стара Загора, НЧ „Христо Ботев – 1928”, село Пряпорец, НЧ „Кирил и Методий – 2010 г., село Борилово и НЧ „Пробуда – 1928”, село Змейово са подкрепени от „Балкания – Балканска Асоциация за устойчив туризъм и култура”.

национален фестивал в Пряпорец

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24