Проблеми с участък в строеж на автомагистрала "Марица" преди инспекцията от комисар Крецу и премиера Борисов

До края на май 2015 г. строителството на участък на лот 2 на автомагистрала "Марица" трябва да бъде завършен. Официалното му откриване съвпада с посещението на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу в България, което е на 28 и 29 май. Очаква се комисар Крецу, заедно с премиера Бойко Борисов, да инспектира работата по изграждането на магистралата.

Участъкът се изгражда със средства от оперативна програма "Транспорт 2007 - 2013 г.". Първоначалните разчети бяха лот 2 да бъде пуснат в експлоятация през ноември 2014 г. Работата обаче се забави заради валежите в региоана. 

Дни преди посещението на комисар Корина Крецу беше установен проблем със стоежа.

участък на лот 2 на автомагистрала Марица martza lot problem"Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ми докладва, че при проверката на извършената работа на лот 2 на АМ „Марица“ екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“, заедно с лабораторията на агенцията, които са направили проби на обекта, съгласно изискванията и наредбите за качество, са установили, че в три малки участъка на този лот има отклонения от нормата за равност." Тази информация беше разпространена чрез социалните профили на премиера Бойко Борисов в интернет

"След като получих тази информация категорично и незабавно подкрепих министър Павлова и експертите от пътната агенция да се разпоредят изпълнителят да преработи веднага проблемните участъци. Още снощи бяха вкарани машини за фрезоване, което означава, че се премахва асфалтът изцяло и започва наново асфалтиране в цялостна широчина. Целта ни е цялата магистрала, от 37 км, да отговаря на всички нормативи, показатели и на техническата спецификация. Категорично заявявам, че няма да допуснем компромиси с качеството на пътните обекти, особено с магистралите! За нас не е самоцел да открием „Марица“ на 28 май, за нас е важно да пуснем в експлоатация аутобана тогава, когато сме се уверили и сме проверили нейното качество, нейната цялост и дали отговаря на изискванията. Днес изпълнителят ни информира, че вече е фрезовал, изрязал е тези проблемни участъци, започва преасфалтиране и довършителни работи днес и утре.

Надявам се до четвъртък участъкът да бъде изцяло завършен и да бъде пуснат в експлоатация, за да се използва от хората.

За втори път ми се налага да развалям готова магистрала. Молбата ми е строителите да спрат да хитруват на дребно, защото ще бъдем безкомпромисни към качеството и ако се наложи ще отложим въвеждането на лот 2 в експлоатация" - се казва в профилите на министър-председателя.

infoz autor  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24