Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2018

Изложението на вино и кулинарни продукти Августиада 2018 беше открито на Античната улица срещу Регионален исторически музей – Стара Загора. В изложението, което се провежда в сградата на музея, участват над 30 български и задгранични винарни.

На изложението ще бъде представено и уникалното австрийско пенливо вино с 23 каратово злато. Има щандове за кулинарни продукти и швейцарски шоколад. Кулинарният сектор е разположен в лапидариума в музея. В него традиционно се включват партньори на изложението, сред които са Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма „Аякс”. Посетители привличат и щандовете за кулинарни продукти като италианска паста и сръбски айвар, различни сортове маслини, сосове и швейцарски шоколад...

За двата дена на изложението – събота и неделя – организаторите обещават но посетителите много емоции.

В съботния ден ще има богата фолклорна програма на създадена сцена на Античната улица пред сградата на Операта. Изпълнители са повече от 20 групи – кукерски групи, танцови и певчески състави от Стара Загора, Старозагорски минерални бани, Чирпан, Първомай, Хасково, Димитровград, Карнобат и Ямбол. Фолклорната програма се допълва от щандове с предмети, изработени чрез традиционни народни занаяти.

Гала вечерта в Държавна опера Стара Загора ще започне на 13 октомври от 19:00 часа със спектакъл с филмовата музика на Нино Рота и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта, с избрани вина от Августиада и от Балканския винен конкурс 2018.

Августиада завършва в неделя (14 октомври) в 16 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове, дадени им от посетителите на изложението. Представителите на испанското училище за сомелиери ще дадат своя специална награда за най-високо оцененото от тях вино, участващо на изложението. В церемонията ще вземе участие и Царицата на Августиада 2018.Фестивалът посреща гости от Швейцария и от други държави, а също и от други градове на България.

Margarita Lachezarova„Фестивалът на виното и културното наследство Августиада има уникална формула, която е заложена в самото му име. В основната на събитието е културното наследство. Чрез него популяризираме уникалното 8-хилядолетно историческо и културно наследство на Стара Загора. Няма друго събитие, фестивал, което да се провежда на такова място - а именно в Регионалния исторически музей на автентична римска улица. На това уникално място посетителите на фестивала имат удоволствието да дегустират най-добрите вина в България” – казва Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Палатата е един от основните организатори на фестивала и изложението, заедно със специализираната в областта на виното консултантска компания „Оинорама Консултинг” и Община Стара Загора.

Акцент в популяризинането на културно-историческото наследство на Стара Загора през тази година е римската вила край местността Чаталка. По време на конференцията ще бъдат представени нови и любопитни неща за археологическия обект и неговата история.

През 2018 година короната на Царица на Августиада заслужи Маргарита Лъчезарова. „Благодаря на всички приятели, на организаторите, на моите близки и роднини, които ме подкрепиха, на всички, които ме тласнаха напред и вярваха в мен! За мен тази титла носи огромна отговорност и силно се надявам да представя достойно града ни! Благодаря Августиада! На добър час на фестивала!“ - каза след избора си младата дама. Нейни подгласнички станаха Цветелина Иванова и Мария Петрова.

„Седмото издание на Августиада е едно от най-големите събития в нашия град. Благодаря на организаторите, че полагат неимоверни усилия този фестивал да се превърне в традиция. На винопроизводителите пожелавам и през следващите години да ни радват с добри вина” - каза при откриването на изложението Красимира Чахова, зам.-кметъ на Община Стара Загора. На откриването присъстваха и Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, Лиляна Арсова, главен директор „Туристическа политика” в Министерството на туризма, Бони Бонев, председател на Българо-швейцарската търговска камара, Яо Чаоин, икономически и търговски съветник в Китайското посолство у нас, много гости на фестивала от различни страни и граждани. Тук бяха и новата Царица на Августиада 2018 Маргарита Лъчезарова и подгласничките ѝ Цветелина Иванова и Мария Петрова.

„Тази година и международното участие в Августиада е на много високо ниво. Благодарим за подкрепата на всички, които помагат за реализацият. Фестивалът стана визитка на Стара Загора за развитието на туризма. Това ни задължава, обещаваме да надграждаме всяка година” - каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, един от създателите на изложението. „Ще продължаваме да се развиваме, защото силно вярваме, че българското вино заслужава това” - допълни другият основен организатор Галина Нифору, от компания OINORAMA и председател на Българската асоциация на износителите на вино.

Специално за да посети Августиада пристига 40-членен шведски хор за българска музика. На изложението дойдоха и група от 30 студенти по архитектура от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и 5 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия - София, които участват в съвместно френско-българско архитектурно ателие.

Инфоз” изработи видео представяне на участничките в конкурса за избор на Царица на Августиада, а също и дизайна и предпечатната подготовка на информационните и рекламните материали за изложението.

avgustiada 01

avgustiada 2018 

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg