Лъчезар Борисов, ГЕРБ: Чирпан дава сериозна заявка да бъде индустриален център

▶️ Лъчезар Борисов, ГЕРБ: Чирпан дава сериозна заявка да бъде индустриален център

Инвестиция от 200 млн. лева в соларен парк очаква Община Чирпан. Той ще бъде на площ около 190 хектара, с мощности между 160 до 200 мегавата. „Инвестицията е от стратегическо значение и ще окаже положително влияние върху икономиката на региона. По време на изграждането на парка ще се осигури работа на около 600 души, а след това ще бъдат разкрити около 70 нови работни места в сферата на енергетиката.

Соларното съоръжение ще бъде най-голямото по рода си у нас. Подобен проект не само води до допълнителна трудова заетост. Той ще привлече интереса на други компании и ще направи районът атрактивен. Инвеститорите гледат към България и това е факт“ – съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който е кандидат за народен представител от ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район.

Той посети Града на Яворов и няколко села в общината заедно с кмета Ивайло Крачолов, кандидатите за народни представители Маноил Манев, Радостин Танев и Тодор Иванов, областния координатор на ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов и председателя на Общинския съвет в Чирпан Иван Станчев.

По време на среща с граждани беше обсъдено и намерението за създаването на индустриална зона на мястото на бившето военно поделение в Чирпан. Вярвам, че в този мандат ще успеем да реализираме това, за да създадем нови условия за инвестиции, които ще повишат стандарта на живот в града и общината„, коментира Лъчезар Борисов.

Lachezar Borisov 04

“Чирпанският район има дългогодишни традиции в лозарството. По време на посещението си в село Могилово видях всички необходими условия за успешното развитие на винения туризъм. Гордея се, че има производство, което представя Чирпан в различни краища на света„ – сподели кандидатът за народен представител от ГЕРБ. За да бъде достъпна и удобна инфраструктурата до населеното място, което привлича много туристи, той пое ангажимент да окаже пълно съдействие за ремонта на проблемните участъци от пътното трасе. Голям потенциал за винен туризъм предлага и село Средно градище, установи Лъчезар Борисов по време на посещението се в работещата в населеното място винарна.

Част от обиколката му беше и базата на един от водещите в България производители на хидравлика за селскостопанска техника.

Лъчезар Борисов се срещна и с проектантите и изпълнителите на друг голям инфраструктурен проект в региона – рехабилитацията на жп линията Михайлово – Оризово, който е част от цялостната реконструкция на железопътната линия Пловдив – Бургас. Ще бъде изграден нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина над 800 м. Предвижда се и премахване на железопътни прелези, а на тяхно място ще се изградят пътни надлези и подлези, като по този начин се цели повишаване на безопасността в района на трасето.

“Оказа се, че България, малко повече от година, въпреки световната криза, запази потреблението в икономиката. Реализирахме ръст на доходите, което през последните 4 години е с около 40%. От тук нататък гарантираме точно това – увеличение на минималната и средната работна заплата, ежегодно актуализиране на пенсиите. Предприехме поредица от мерки, които не само да запазят работните места, но и да ги увеличат. Пътят към всичко това е модернизиране на икономиката„, каза Борисов и допълни, че за изминалите 4 години, държавата е подпомогнала Старозагорска област със 120 млн. лева за реализация на инфраструктурни проекти. Чрез помощ за бизнеса са били подпомогнати 774 микро компании, както и 80 средни компании, а за Чирпан запазените работни места са 486.

“Това, че в листата има двама действащи министри дава заявка, че обещанията ще се изпълняват„, категоричен е кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Това, което направихме в общината за последната година, благодарение на държавата, е показателно“, подчерта още той.

Градоначалникът показа и напредъка по цялостното рехабилитиране на ул. „Гео Милев“ в града. В края на 2020 г. с Постановление на Министерски съвет за ремонт, реконструкция и благоустрояване на ул. „Пейо Яворов“ и ул. „Крачолови“ в Чирпан бяха осигуряват 799 000 лева, а за рехабилитация на участъци от улиците „Димитър Благоев“ и „Еделвайс“ – 1,200 млн. лева.

Lachezar Borisov 02

sredno gradishte

sredno gradishte 1 

glasove

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Платена публикация)