Украинската оперна звезда Тамара Калинкина ще бъде солистка на Старозагорската опера

Тамара Калинкина (сопрано), примадона на Националната опера на Украйна в Киев, ще работи в Държавна опера – Стара Загора. Тя пристига в Стара Загора със семейството си и членовете му също ще получат работа – съобщи директорът на операта Огнян Драганов. Тамара Калинкина е заслужила артистка на Украйна (2018).

Tamara Kalinkina

Тамара Калинкина е завършила Киевския държавен музикален колеж на името на Ранхолд Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна „П. И. Чайковски“ (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водещ солист на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера на Украйна, където изпълнява ролите на Виолета от „Травиата“, Мими и Мюзета от „Бохеми“, Маргарита от „Фауст“, Татяна от „Евгений Онегин“, Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „Джани Скики“, Наталка от „Наталка-Полтавка“, Кукс от „Приказки за цар Салтан“ и др.

Тамара Калинкина е лауреат на Международния конкурс за млади оперни певци „Рикардо Зандонай“ и Международния музикален конкурс във Виена в категория професионален глас (2020). Гостувала е на сцените на различни оперни театри и концертни зали като Театър Виелки във Варшава, Театър Сан Карло в Неапол, Театро Реджо в Парма, Дубайската опера, Македонската опера и балет, Театър Амазонка в Манаус, Театър Серджо Кардозо в Сао Пауло, Националната опера на Естония.

www.infoz.bg  www.infoz.bg