Сградата на банята в село Ягода ще бъде открита с атрактивно шоу

Реставрираната и модернизирана сграда на минералния бански комплекс в село Ягода, общ. Мъглиж, която е и паметник на културата с местно значение, ще бъде открита официално на 22 август 2022 г. Гост на събитието ще бъде обичаната певица Тони Димитрова. Ефектно лазерно шоу от Любомир Стаменов също ще бъдат част от програмата по откриването.

banya yagoda

Празничен водосвет за здраве ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лева, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

В края на 60-те години на XIX век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924 – 1928 г.

През 1934 г. тя е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Водата в района извира топла с 54⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

banya selo yagoda

Сградата на банята в село Ягода преди началото на реставрацията и ремонта през 2018 г.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg


Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.“


Koledna elha

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber