Трио "Калина" показа впечатляваща колекция от автентични български носии в Казанлък

Талантливите певици от трио "Калина" от Казанлък откриха изложба, на която представят частната си колекция от автентични български носии. Експозицията е разположена в емблематичната къща на Стоян Стайнов, наследена от правнука му Михаил Стайнов.

Те са родственици на именития български композитор Петко Стайнов. Къщата е построена в европейски стил през 1906 г. 19 години по-късно художникът Иван Милев направи стенописите и аранжировката по покана на сина на Стоян Стайнов - Миньо Стайнов.

Изложбата е част от събитията "Родови нишки", организирани от Младежко сдружение "Вихър". Лили Гетова от трио "Калина" разказва за духа и качествата на народните носии от преди повече от век. "Почти преди три години с нашето трио "Калина" се запалихме по събирането на автентични народни носии, като първите, естествено бяха от нашите баби, които извадиха от скриновете. След като се нагиздихме, толкова много се харесахме, че започнахме да търсим и носии и от други етнографски области" - споделя Лили Гетова.

Носиите провокират интереса на жителите и многобройните гости на Казанлък по време на Празника на розата. "Първо те са впечатлени от красотата на българския костюм, от съчетанието на цветовете, качеството и трайността на материите. Дамите са заинтригувани от уменията на нашите баби, които са живели преди над 100 години, с каква прецизност сами са лиши дрехите си" - добави Лили Гетова. Тя сподели, че елементи от нашия фолклор все още са живи в различни точки по света. "Знам от мои посещения в Мароко, че навремето, когато от района на Елхово и Ямбол са изпратени натам еничери, те са занесли и част от своите носии и все още в една област в Мароко могат да се видят такива носии и хора, които пазят спомена за своите български корени" - разказа талантливата певица от трио "Калина".

Трио "Калина" към, което се присъедини по време на престоя си в България Антон Гудов, поднасят приятна изненада на посетителите на изложбата - поздравяват ги с неподражаемите вокални образци на българския фолклор.

lili getova

Антон Гудов, изпълнение на народна песен в къщата на Стоян Стайнов в Казанлък, събрала уникална изложба на автентични български народни носии от всички краища на страната

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg