Работник загина при трудова злополука в Арсенал – Казанлък

Работник загина при трудова злополука в „Арсенал” – Казанлък

27-годишният работник Цеко Василев на оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък почина при трудова злополука преди обяд на 14 март. 46-годишният му колега Красимир Желев е получил тежки изгаряния и е настанен в Университетската болница в Стара Загора.

Инцидентът е станал в цех 130 на Завод 3 в дружеството. Запалила се е смес за димни гранати по време на разбъркване в бронирана кабина.

Загиналият работи в дружеството от две години, а пострадалият - от десет години.

„Става въпрос за нарушение на технологията, при която се работи в този цех. По обясненията на технолозите, работниците не е трябвало да бъдат там. Това показват първоначалните данни” – съобщи след посещението си в „Арсенал” областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Николай ИбушевИзпълнителният директор на „Арсенал” инж. Николай Ибушев заяви, че двамата работници са нарушили инструкциите за безопасност. В тях изрично е посочено, че когато миксерът за димна смес работи, вратата на помещението трябва да е затворена и в него да няма хора.

Няма завишения на измерените 26 показателя за качеството на атмосферния въздух в град Казанлък. Резултатите са получени от извънредното измерване с преносима апаратура за аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Стара Загора. Измерването е проведено в три точки извън площадката на „Арсенал” АД към най-близката жилищна зона, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води – Стара Загора.

Огледът с участието на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, продължи няколко часа. Той уточни, че на този етап не може да се направи обоснован извод за причината за инцидента.

"Вероятно се касае за технологично нарушение, а дали в действителност има такова, ще бъде установено в процеса на разследване. В този момент и иземваме техническата документация. Ще бъдат назначени две експертизи – съдебно-медицинска на пострадалите и техническа. Ще бъде извършен допълнителен оглед и ще бъдат разпитани свидетели" - каза Дичо Атанасов.

Пострадалият Красимир Желев е с близо 80%. Производството, в което е станал инцидентът, е обезпечено с ново оборудване. КТ „Подкрепа“ в „Арсенал“ ще подпомогне финансово семейството на починалия, както и на пострадалия, съобщиха от фирменото синдикално ръководство. Ръководството на дружеството поема всички разноски по погребението на загиналия и лечението на пострадалия работник. Съгласно действащия Колективен трудов договор във фирма „Арсенал“, всеки един работещ в дружеството има застраховка, равна на 7 годишни брутни заплати, съобщиха от "Арсенал" - Казанлък.

Мъж на 27 години загина при трудова злополука във военния завод „Арсенал”

Изявление на изпълнителния директор на оръжейния завод "Арсенал" - Казанлък инж. Николай Ибушев

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg