В село Оряховица празнуваха Трифон Зарезан

Цар Трифон и Царица на лозята избраха на празника на лозарите и винарите в старозагорското село Оряховица. Организаторите на традиционната празнична проява – НЧ „Развитие – 1918“, с подкрепата на Община Стара Загора, заедно с жители и гости на селото пресъздадоха обичаите от миналото и зарязаха лозите за берекет. Водосвет за плодородие отслужи отец Димитър.

Radostin Tanev 1

Официален гост на тържеството в населеното място, известно с руйното си вино, беше Радостин Танев – зам.-кмет на община Стара Загора.

„Трифон Зарезан е важен празник за Оряховица. Вино от региона се е доставяло дори в Бъкингамския дворец през 1997 г. Това е само един от поводите ни за гордост. Селото е известно именно с емблематичното си вино, с големите празници и с добрите хора. Нека бъде плодородна годината. Да бъде здрава!“ – пожела Радостин Танев.

Празничният ден продължи с конкурс за най-добро вино. Жури излъчи 3-ма победители винопроизводители от село Оряховица. Кръстен беше и наскоро създаденият самодеен състав на местното читалище. По идея на Деница Славова, жител на селото, съставът носи името „Гайтан“.

Местната винарска изба предостави част от своята продукция за дегустация на всички присъстващи. Кръшно българско хоро се изви под ритъма на оркестър „Казанлъшко настроение“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg