Десетки старозагорски села честват Празника на лозарите и винарите

Десетки старозагорски села отбелязаха 14 февруари – Ден на лозари и винари, наричайки за здрава и плодородна година. В Оряховица денят започна с водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, а след него ритуално бяха зарязани лозите в един от масивите на селото, известно с руйното си вино, под звуците на гайда и български ритми жители и гости се поздравиха.

Част от празника бяха и заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев, както и зам.-председателят на Общинския съвет Антон Тонев. По традиция празничният ден продължи с избор на Цар Трифон и Царица на лозята. Според поверието носи така производителите ще имат успешна земеделска година. Местната винарна почерпи присъстващите с вино.

Лозите зарязаха с молитва за благодат още и в селата Казанка, Памукчии, Могила и Сулица. Празнични хора се извиха и в Кирилово, Михайлово и Дълбоки. В най-голямото старозагорско село – Хрищени, празникът включи конкурс в три категории, а в Пшеничево, Маджерито и Калояновец отбелязаха 14 февруари с много музика и настроение, както и в Остра Могила и Козаревец.

Тази вечер от 17:30 часа на площада пред Община Стара Загора хоро ще се извие по инициатива на Танцов клуб „Веселие“, Фолклорна танцова школа „Орисѝя” и Школа за народни танци „Фолклорна магия”.

Трифон Зарезан ще празнуват и на 17 февруари. Празникът на виното ще отбележат в Лясково и Руманя. На 18 февруари гости чакат и в Борилово.

zarezany 1

zarezany 3

zarezany 2

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24