▶️ Нови правила за тротинетките в община Стара Загора

Община Стара Загора внася в Общинския съвет Наредба, въвеждаща регламент за придвижването с тротинетки, съобщи пред журналисти кметът Живко Тодоров Водачите, които ги управляват, трябва да се движат само по велоалеите. Ако предложенията бъдат приети, ще бъде забранено пътуването по тротоари, в паркове, детски и спортни площадки. Максималната допустима скорост ще бъде 20 км/час.

Правилата ще бъдат валидни на територията на община Стара Загора, уточни секретарят на местната администрация Делян Иванов. Определени правила ще има и за паркирането на тротинетките. Контролът ще се осъществява от Общинска полиция, Инспекторатът към Общината и Областната дирекция на МВР. Глобите за нарушения ще бъдат до 50 лева. Предложението ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет в края на юли.

Близо 8000 са тротинетките в Стара Загора, а тези, които са по договор за споделено ползване, са 50.

Делян Иванов допълни, че всяка година до месец март ще бъде гласуван и максималният брой електрически тротинетки за споделено придвижване. Към меморандума с фирмата, която предоставя услугата, ще бъде записано и изискването за допустима скорост. Секретарят посочи, че за неспазването на въведените правила ще има санкции, а за реда ще съблюдават както инспекторите от общинските звена, така и служители на Областната дирекция на МВР.

Делян Иванов посочи още, че към края на юни са съставени над 100 акта за административни нарушения – за замърсяване на улици и тротоари, употреба на алкохол на обществени места и др. (чрез акт за установяване на административно нарушение). „В сравнение с месец май е отчетено повишение с 30%. Основно нарушенията ги разделяме в четири направления – замърсяване на улици и тротоари, типично за летните месеци, кучета, които се разхождат без повод и/или без необходимите документи, употреба на алкохол на обществени места и излезли от употреба моторни превозни средства, уточни още той.

 

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg