Община Стара Загора ще подпомогне семействата, пострадали от пожар в жилищен блок

Кметът на Стара Загора Загора Живко Тодоров, заместниците му Надежда Чакърова и Павлина Делчева, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова и председателят на Постоянната комисия по социални дейности към него Валентина Бонева се срещнаха с живущите в блока на ул. „Хан Аспарух“, чийто покрив изгоря в ранните часове на 25 ноември 2023 г.

„Важно е да помогнем в тази ситуация на хората. Целта е бързо да бъдат описани щетите, за да получим и своевременно одобрение от държавната комисия за подпомагане на пострадали от бедствия и аварии, за да се получи необходимото обезщетение. Ние ще подготвим документите, както и ще съдействаме в целия процес. Още утре сутринта ще се извърши проверка на състоянието на сградата, за да бъде задействана процедурата“, каза кметът на общината Живко Тодоров. В същото време ще се обследва и конструктивната цялост на покривното пространство и таваните, стана ясно по време на срещата. За изпълнение на дейностите по възстановяване на блока ще са необходими около 6 месеца.

Две семейства вече са настанени в социални жилища след искане за подкрепа, като още една жена заяви необходимост от подслон днес, докато жилището ѝ бъде отново годно за обитаване. Засегнатите от огнената стихия са общо 24 семейства, като най-големи щети има при последния етаж от сградата, където са разположени 8 апартамента. Към момента блокът е недостъпен за всички живущи.

Община Стара Загора ще съдейства за охраната, за да се избегнат зловредни посегателства, както и при почистването на отломките и изгорелите вещи от таванските помещения. Ще бъдат взети мерки и за изграждане на временно покривно пространство, за да се ограничат още щети от неблагоприятни метеорологични условия.

Един от домоуправителите в блока изказа своята, както и на съседите си, благодарност към екипите на пожарната и полицията, които са действали бързо, за да се избегне по-голяма трагедия с пострадали хора.

В срещата се включиха още секретарят на администрацията Делян Иванов и Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти и контрол по строителството“, както и представител на Агенция „Социално подпомагане“. Заявления за еднократна помощ от държавата и от Община Стара Загора получиха всички желаещи от присъстващите.

На 25 ноември 2023 г. в 03:05 часа в Първо Районно управление – Стара Загора е получен сигнал от тел. 112, че покрив на жилищен блок в областния град гори. Пожарът е потушен от екипи на Пожарна безопасност и защита на населението – Стара Загора. Установено е, че вследствие на пожара е унищожена около 650 кв. м покривна конструкция, 24 тавански помещения с домашно имущество в тях. По първоначални данни причина за възникналия пожар е повреден комин. Щетите са в процес на установяване. Образувано е досъдебно производство по чл. 331, ал.1, вр. чл.330,ал.1 от НК, става ясно от Бюлетина на ОД МВР – Стара Загора.

postradali pozhar

новини Стара Загора  www.infoz.bg