Ученик спаси Богоявленския кръст в Стара Загора

Дванадесетокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ Стелиан Чукуров спаси кръста от водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора. Той участва за втори път в ритуала на Богоявление, като първия път е бил ученик в осми клас. „В последната си гимназиална година реших отново да участвам и имах усещане, че мога да хвана Богоявленския кръст, както се и случи.

Пожелавам здраве и на себе си, и на близките хора, които обичам“ – каза ученикът в първите минути след излизането от водите на езерото. Той пожела на българския народ да спазва и вярва в своите традиции, да бъде горд като него самия.

Близо 30 смели мъже се хвърлиха за кръста след благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. По традиция мъжко хоро се изви във водата, съпроводено от българския химн.

Празничният ден започна с отслужване на Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец от Старозагорския митрополит Киприан. Точно по обяд, той поведе Литийно шествие до парк „Йордан Капсамунов“, където беше извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните формирования от Старозагорския гарнизон.

krast 1

krast 2

krast 3

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: