В Стара Загора са представени издания на всички конституции на България от частна колекция

По случай 16 април – Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ са показани всички конституциите на Република България от първото печатно издание до днес. Те са предоставени от заместник-кмета на община Стара Загора Павлина Делчева.

Съвсем случайно при мен попадна второто изменение на Търновската конституция, след това намерих и първото изменение. Лесно открих по-съвременните издания от 1947 и 1971 г. По-различно беше, когато се сдобих с Конституцията, приета след демократичните промени през 1991 г., която е с автограф от Гиньо Ганев. Перлата в колекцията ми е първото печатно издание на Търновската конституция, отпечатана в печатницата на Любен Каравелов, и е с дата 16 април 1879 г.“ – сподели за www.infoz.bg Павлина Делчева.

В експозицията е включена и настоящата Конституция с последните изменения от края на 2023 г., както и Органически устав на Източна Румелия, който е рядко намиращо се издание.

„Сбирката е ценна, защото може хронологично да се проследи развитието на държавността в България. С Търновската конституция започваме да градим държавата си от нулата. Двете конституции след 9 септември 1944 г. са с тоталитарен характер, особено приетата през 1971 г., когато се появява органът Държавен съвет, който обединява законодателната и изпълнителната власт. Могат да се усетят огромните надежди и духа, който носи Конституцията от 1991 г., приета на фона на гладни стачки и протести“ – каза още Павлина Делчева.

Тя добави, че е купувала изданията от пазари за употребявани книги срещу скромни суми, но голямата им цена е в съдържанието.

Изложбата може да бъде разгледана до 22 април 2024 г.

konstitutsii

На 16 април честваме Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България. Той се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция – първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24