Честваме Деня на Европа

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и 71 години от края на Втората световна война. Венци е цветя ще бъдат поднесени от 11 и 11:30 часа пред паметната плоча пред Военен клуб и пред Паметника на съветския войн в Стара Загора.

В 11:30 часа в Културно-информационен център "Етносвят България" ще бъде открита фотоизложба „Старозагорци в Европа“ и конкурс за детски рисунки на тема „Европа“. Рисуване на талисман на Европейския съюз.

В 12:30 часа пред Паметник на загиналите във войните старозагорци ще бъде отслужена заупокойна литургия и военен ритуал с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите във Втората световна война.

В 17 часа в парк "Пети октомври" ще започне празник, посветен на Деня на Европа под надслов „Младите таланти с поздрав към Европа“, с участието на Агенция за регионално и икономическо развитие, Младежки общински съвет, творчески формации при ЦНКИ и „НЧ Родина 1860“, изпълнители от НУМСИ „Христина Морфова“.

solistiВ 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои музикално-поетичен спектакъл „Разходка из Европа“. В него ще участват: Милена Гюрова (сопран), Гергана Русекова (мецосопран) и Стефан Петков (тенор). Със специалното участие на поетесата Мария Донева. На рояла - Стоян Мартинов.

В 19 часа на IV експозиционно ниво в Регионален исторически музей концерт под надслов "На войне, как на войне" ще изнесе Саня Табакова.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори

* * *
Русия забранява влизането на нейна територия на китайски граждани след 20 февруари, предадоха световните агенции. Драстичната мярка е взета с цел да бъде спряно разпространението на коронавируса COVID-19

* * *
САЩ наложиха финансови наказания на руската компания „Роснефт трейдинг“ заради извършени операции в енергийния сектор във Венецуела в нарушение на наложените от Вашингтон на Каракас санкции. Наложените санкции няма да позволяват на компанията и на нейния президент Дидие Касимиро да извършват операции на световните финансови пазари

* * *
Русия отправи предупреждение към Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона Идлиб, заплашен от турския президент с предстояща офанзива

Най-четеното от последните дни