Старозагорски ученици отбелязаха Деня на Европа

Старозагорски ученици отбелязаха Деня на Европа

Ученици от старозагорски училища отбелязаха 9 май - Деня на Европа в парк „Тракия“. Организатори на празника са Община Стара Загора, Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие. Празникът започна с изпълнение на Одата на радостта – химн на Европейския съюз.

Старт на празника дадоха с техно ръченица мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие. След тях публиката покориха с уникалните си изпълнения членовете на Вокална студия „Траяна глас“. Присъстващите ученици от Пето основно училище „Митьо Станев“, Шесто основно училище „Свети Никола“ и от Професионалната гимназия облекло и хранене „Райна княгиня“ се включиха във викторината, в която отговаряха на въпроси свързани със създаването на Европейския съюз, членуващите в него държави, официални езици и др. Отговорилите правилно получиха подаръци.

Празникът продължи с изпълнения на Клуба за хип- хоп танци, Школа за поп музика при Народно читалище „Георги Бакалов“, Фолклорен ансамбъл „Траянци“ и фолклорна формация „Китчица“.

Стотици балони полетяха в небето като символ на мира и свободата.
На 9 май се отбелязва годишнината от историческата реч на френския външен министър Робер Шуман, в която той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз, припомни водещата Евгения Пекова.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: