Шедьовърът на Верди "Травиата" ще бъде представен на старозагорска сцена

На сцената на Държавна опера - Стара Загора ще имате възможност да я видите Ейми Пфимер (САЩ) в ролята на Виолета Валери – жената, за която любовта е едновременно дар, наказание и прошка. Операта "Травиата" ще бъда представена на 2 юни от 19 часа.

Историята в операта „Травиата“ на Верди е една от най-великите любовни истории на всички времена. В постановката на режисьора Франк-Бернд Готшалк тя е разказана в стила на модерната класика, която докосва сърцето с визия, музика и гласове. Диригент на спектакъла е Максим Самаров (САЩ), в останалите роли ще видите солистите Милко Михайлов, Иван Кабамитов и др.

„Травиата“ е една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е б К.И. Михайлов - Стоян. Първото представление на операта “Травиата“ в Стара Загора е на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944, 1946, 1953, 1974, 1987, 1992, 2000 г. На 2 юни на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видите най-новата премиера на операта „Травиата“ на старозагорска сцена с режисьор-постановчик Франк-Бернд Готшалк (2011 г.), сценограф и художник на костюмите – Борис Стойнов, хореограф – Андреас Песлер.

Старозагорската публика познава Ейми Пфимер и Максим Самаров от спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Дж.Пучини през месец май 2015 г.

Максим Самаров - диригент
Максим Самаров е роден в Москва, Русия в семейство на музиканти. Започва заниманията си с музика на 5-годишна възраст. Учи виолончело в Детско-юношеския колеж на Московската консерватория и по-късно в Музикалната академия в Йерусалим и Southern Methodist University. Изявява се като солист на виолончело, гастролира като солист и оркестрант в съставите на камерни и филхармонични оркестри в Русия, Европа, Израел и Съединените щати. Получава диплома по оркестрово дирижиране от Университета на Мисури-Kansas City и Мичиганския държавен университет, учи интензивно с Кенет Кислър в летни семинари и уъркшоп. В момента Максим Самаров е директор на оркестъра в Университета в Тулейн, където преподава камерна музика.

pfimerЕйми Пфимер - сопран
Ейми Пфимер има богат и разнообразен репертоар, включващ роли от оперни и оперетни заглавия, кантатно-ораториални творби, мюзикъли. Пяла е в САЩ, във Франция, Германия, Канада и Англия. Има изяви с Лондонския симфоничен оркестър, Staatsphilharmonie Райнланд-Пфалц, с филхармонията на Луизиана, Хоровото общество на Балтимор - заедно с покойния пианист и композиторът Дейв Брубек. Гостува на сцените на оперните театри в Монреал и Ню Орлиънс, Гранд Опера в Балтимор, пее със Симфониетите на Илинойс и Санта Барбара и др. В репертоара ѝ са централните сопранови роли от оперите "Бохеми", "Мадам Бътерфлай", "Травиата", оперетата "Веселата вдовица" и др. Ейми Пфимер има магистърска степен по музика от Университета Лойола на Ню Орлиънс и бакалавърска степен по музика от щатския университет на Луизиана, От 2012 г. е професор по пеене в Университета в Тулейн.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни