Изложба представя акварели на актрисата Катя Паскалева

Едни от най-обичаните български актьори присъстваха на откриването на изложба от акварели, нарисувани от непрежалимата Катя Паскалева, като част от съпътстващата програма на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора.

Като знак, че продължават да я носят в сърцата си, край портрета на голямата актриса се снимаха Иван Ласкин и съпругата му Александра Сърчаджиева, Симеон Лютаков, Мария Статулова, Илка Зафирова и Деси Моралес. Защото макар и само образ, Катя Паскалева остава една от нас, обясниха те.

Актьори се снимат до изложбата на Катя Паскалева

„Ако за някой в България може да се каже, че е звезда, то това е Катя Паскалева“, каза при откриването на изложбата Мария Статулова. „Тя е най-естественият човек, когото познавам – човек, който не познава грам суета“. Мария Статулова имала възможността да играе с Катя Паскалева само в една постановка, но още помни невероятното ѝ присъствие на сцената.

Мария Статулова и Илка Зафирова„Катя Паскалева дойде във ВИТИЗ един курс след мене, но когато я видях, веднага разбрах, че нещо необикновено се е появило в Академията“, разказа Илка Зафирова. Винаги, когато си помисля за Катя Паскалева, пред очите ми изплува нейната усмивка, допълни тя.

15-те акварела разкриват другата страна на артистичната душа на Катя Паскалева. Тя оставя и една книга, която е публикувана след смъртта ѝ. Без да е учила живопис, рисунките на голямата актриса впечатляват с изящна техника и майсторство, каквото рядко може да се постигне с акварел.

Изложбата е предоставена от фондация „Катя Паскалева и Иван Росенов“ и ще остане на разположение на посетителите до края на фестивалните дни, съобщиха от пресцентъра на Международния кинофестивал "Златната липа".

infoz autor www.infoz.bg

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни