Златната липа

България участва в кинофеста "Златната липа" с филма "Урок"

Представянето на новото българско кино е сред акцентите на на кинофестивала „Златната липа“, който ще се проведе за трети път в Стара Загора от 30 май до 3 юни. В програмата, посветена на „100 години българско кино“, са включени 5 игрални, един документален и 7 късометражни филма. В официалната конкурсна програма България ще бъде представена с нашумелия зад граница игрален филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ (2014).

В извън конкурсната програма ще бъдат прожектирани три нови заглавия на български игрални филми „Прелюбодеяние“ (2014), „Омбре“ (2014), „Събирач на трупове“ (2015), както и филмът на Станимир Трифонов „Изпепеляване“ (2004).

Документалното кино ще бъде представено с филма на Диана Иванова „Чуй“ (2014) с участието на Нери Терзиева. Седемте късометражни филма са произведени през 2014 година и носят следните заглавия: „Каин“, „Последният опит“, „Не ѝ казвай“, „Мимикрия“, „Смъртоносци“, „Контражур“, „Слънце по време на дъжд“.

Филмът, който ще представи България в конкурсната програма - „Урок“, е създаден по действителен случай от недалечното минало. Авторите Кристина Грозева и Петър Вълчановсе вдъхновяват от историята на 37-годишната учителка по български и английски език в плевенското село Славяново Поля Даскалова, която през 2010 г. обра банка с пистолет-играчка и отмъкна 21 600 лв. под заплахата да изгуби ипотекираното си жилище.

„Преди няколко години с Кристина попаднахме на едно вестникарско заглавие – „Учителка обра банка”. И в това изречение ние видяхме цялата драматургия на филма”, разказва Петър Вълчанов. „Това ни вдъхнови и провокира нашето въображение да напишем сценарий и да заснемем филма. А този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси. И, търсейки отговорите им, ние всъщност написахме сценария и създадохме филма.”

Главната роля се изпълнява от актрисата Маргита Гошева, която мнозина познават от театъра или от сериала „Къде е Маги?". Партнира и актьорът Иван Бърнев, неин съпруг както на екрана, така и в реалния живот. Във филма „Урок“ участва и актьорът от ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора Христофор Недков.

„Урок“ е откупен за разпространение в Щатите и в още 14 държави, а от 15 май най-сетне тръгва и по екраните у нас. Зрителите на „Златната липа“ ще могат да го гледат безплатно като част от конкурсната програма на фестивала.

Част от програмата, посветена на „100 години българско кино“ ще бъдат съпътстващите прояви на фестивала „Златната липа“ – дискусия с участието на Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев, които ще разкажат за емблематичните български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си „Актьорът в киното“, а драматургът Юрий Дачев книгата си, посветена на една от най-забележителните български актриси, създала големи роли в киното ни - Емилия Радева.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на организаторите на кинофеста)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари