Златната липа

България участва в кинофеста "Златната липа" с филма "Урок"

Представянето на новото българско кино е сред акцентите на на кинофестивала „Златната липа“, който ще се проведе за трети път в Стара Загора от 30 май до 3 юни. В програмата, посветена на „100 години българско кино“, са включени 5 игрални, един документален и 7 късометражни филма. В официалната конкурсна програма България ще бъде представена с нашумелия зад граница игрален филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ (2014).

В извън конкурсната програма ще бъдат прожектирани три нови заглавия на български игрални филми „Прелюбодеяние“ (2014), „Омбре“ (2014), „Събирач на трупове“ (2015), както и филмът на Станимир Трифонов „Изпепеляване“ (2004).

Документалното кино ще бъде представено с филма на Диана Иванова „Чуй“ (2014) с участието на Нери Терзиева. Седемте късометражни филма са произведени през 2014 година и носят следните заглавия: „Каин“, „Последният опит“, „Не ѝ казвай“, „Мимикрия“, „Смъртоносци“, „Контражур“, „Слънце по време на дъжд“.

Филмът, който ще представи България в конкурсната програма - „Урок“, е създаден по действителен случай от недалечното минало. Авторите Кристина Грозева и Петър Вълчановсе вдъхновяват от историята на 37-годишната учителка по български и английски език в плевенското село Славяново Поля Даскалова, която през 2010 г. обра банка с пистолет-играчка и отмъкна 21 600 лв. под заплахата да изгуби ипотекираното си жилище.

„Преди няколко години с Кристина попаднахме на едно вестникарско заглавие – „Учителка обра банка”. И в това изречение ние видяхме цялата драматургия на филма”, разказва Петър Вълчанов. „Това ни вдъхнови и провокира нашето въображение да напишем сценарий и да заснемем филма. А този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси. И, търсейки отговорите им, ние всъщност написахме сценария и създадохме филма.”

Главната роля се изпълнява от актрисата Маргита Гошева, която мнозина познават от театъра или от сериала „Къде е Маги?". Партнира и актьорът Иван Бърнев, неин съпруг както на екрана, така и в реалния живот. Във филма „Урок“ участва и актьорът от ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора Христофор Недков.

„Урок“ е откупен за разпространение в Щатите и в още 14 държави, а от 15 май най-сетне тръгва и по екраните у нас. Зрителите на „Златната липа“ ще могат да го гледат безплатно като част от конкурсната програма на фестивала.

Част от програмата, посветена на „100 години българско кино“ ще бъдат съпътстващите прояви на фестивала „Златната липа“ – дискусия с участието на Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев, които ще разкажат за емблематичните български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си „Актьорът в киното“, а драматургът Юрий Дачев книгата си, посветена на една от най-забележителните български актриси, създала големи роли в киното ни - Емилия Радева.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на организаторите на кинофеста)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни