Фестивалът на европейското кино „Златната липа” започва с драма за силата на първата любов

Фестивалът на новото европейско кино „Златната липа“ 2015 ще бъде открит на 30 май с бляскава церемония в залата на Старозагорската опера. Входът ще бъде свободен за всички почитатели на седмото изкуство, които искат да присъстват на церемонията, съобщиха организаторите.

Старт на фестивалната програма ще даде създателката на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева и Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, под чиято егида се провежда културния форум. В третото си издание фестивалът ще представи 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.

Rusalke moyaФилмът, с който ще бъде открит фестивалът тази година е украинската драма „Русалке моя, моя Лорелай“, режисирана от Нана Джорджадзе. Тя ще бъде специален гост на откриването на „Златната липа“ заедно с изпълнителката на главната женска роля във филма Катерина Молчанова и продуцентът Валери Калмиков.

Нана Джорджадзе опитва от „чашата на успеха“ още с дебютния си пълнометражен филм „Робинзониада или моят английски дядо“ (1987), който печели на фестивала в Кан наградата за най-добър дебют „Златна камера”. Филмът ѝ „1001 рецепти на влюбения готвач“ (1996) печели няколко големи награди и е номиниран за „Оскар”. Филмографията ѝ наброява над 15 игрални филма.

Rusalke moya 1„Русалке моя, моя Лорелай“ (2014 г.) е последният филм на Нана Джорджадзе. В красиво и диво крайбрежно село се ражда нова романтична история. Героите са 14-годишният Фьодор и 18-годишната Нюрка. На пръв поглед наивното момче и местната „актриса” не могат да имат връзка, но и двамата са опиянени от първата си любов. Нюрка мечтае за ролята на Анжелик от любимия си френски роман „Анжелик и кралят” и нейната собствена любовна история ѝ напомня на книгата. Техният романс разкрива, че за любовта няма възраст, и че истинските чувства превръщат възрастните в деца, а децата – във възрастни. Истинската същност на това вълшебно чувство е да пробуди кураж в сърцето.

РУСАЛКЕ МОЯ, МОЯ ЛОРЕЛАЙ
2013, Украйна, 80 мин.

Режисьор: Нана Джорджадзе
Сценарий: Динара Сейдова
Оператор: Михаил Квирикадзе
Музика: Asea Sool
В ролите: Катерина Молчанова, Олег Скрипка, Евгени Риба, Михаил Штайншнайдер, Вячеслав Хахалкин
Продуцент: Игор Букреев, Валери Калмиков, Паве Поляков
Продукция: Victoria Production Company, „Chronograph” Creative Association, First Creative Association

НАНА ДЖОРДЖАДЗЕ
Нана Джорджадзе е родена в Тбилиси през 1948г. Тя е режисьор, сценарист и художник. Нана учи архитектура и работи като архитект до 1973г. През следващата година се записва да учи кино в Тбилиси. От 1977г. участва в много проекти като художник на костюмите и декора, както и като актриса. През 1987г. снима първия си пълнометражен филм „Робинзониада или моят английски дядо“, който печели наградата за най-добър дебют „Златна камера” на фестивала в Кан. Филмът ѝ „1001 рецепти на влюбения готвач“ (1996) печели няколко големи награди и е номиниран за „Оскар”. През 1990г. Джорджадзе става ръководител на режисьорския уъркшоп при ВГИК. От 1994г. е член на Европейската филмова академия.

FILMOGRAPHY
ФИЛМОГРАФИЯ
2014 My Mermaid, My Lorelei / Моя Русалка, моя Лорелай
2010 Moscow, I Love You / Москва, обичам те!
2008 The Rainbowmaker
2004 Only You... (Только ты...) – TV Mini-Series
2003 Postalioni – short
2000 27 Missing Kisses / 27 пропуснати целувки
1996 Chef In Love / 1001 рецепти на влюбения готвач
1993 Encounters
1993 Château de la napoule
1993 About Georgia
1990 The Poet Rovachidze
1987 Robinsonada or My English Grandfather / Робинзониада или моят английски дядо

infoz autor www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24