Стара Загора с най-интелигентната транспортна система в България

Община Стара Загора изпълнява проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора" по Оперативна програма „Регионално развитие", който е на стойност близо 29 млн. лева. Част от дейностите е изграждане на интелигентна транспортна система, която щи повиши качеството на предоставяните услуги.

Срещу 5-о Основно училище в града е монтирано първото електронно табло. Неговите функции представиха кметът Живко Тодоров и Драгомир Божков - представляващият "Иком" ООД – София, фирмата изпълнител на информационна система на спирките на градския транспорт.

Гражданите на общината ще получават във всяка секунда информация кога пристигат съответните превозни средства на градския транспорт на определена спирка. Освен това, информацията, която се вижда на тези табла е много повече. Тя ще бъде достъпна в интернет и на мобилните телефони, обясни Драгомир Божков. Това ще позволи на хората с кликване върху картата на града да планират най-удобните за тях автобусни или тролейбусни линии.

Ще бъдат монтирани общо 119 информационни табла на всички спирки на градския транспорт в Стара Загора. В сградата на Общината е изграден контролен център, от който ще се проследяват в реално време транспортните средства.

По този начин ще се повишава качеството на услугата, която хората получават, защото подобни системи гарантират навременност и спазването на графика на тролейбусите и автобусите. Освен това, Общината ще оптимизира дейността си по контрол и управление на градския транспорт, коментира още Драгомир Божинов.

Информационните табла са защитени с удароустойчиво покритие, но е въпрос на отговорност на всеки старозагорец те да бъдат пазени.

Информационната система на градския транспорт ще бъде внедрена до 30 юни. В ход е и мащабно обновяване на транспортните средства. Ще имаме общо 22 изцяло нови тролейбуси. Надявам се, че ще имаме и изцяло обновен автобусен транспорт в Стара Загора с 55 нови коли, които очакваме да получим от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програма. Ще стане ясно до два месеца дали ще успеем да пренасочим ресурс и да закупим тези автобуси, съобщи кметът Живко Тодоров..

Проектът за модернизацията на градския транспорт в Стара Загора включва още изграждане на въздушно-контактна мрежа, 4 токоизправителни станции, нови спирки, тролейбусно депо, 80 рампи за трудноподвижни граждани, 8 км велоалеи и др.

Репортери: Венета Асенова, Илко Груев

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема