Previous Next

ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД и японският гигант "Тошиба” завършиха мащабен проект

ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД и японската компания "Тошиба” отбелязаха успешното завършване на мащабния проект "Увеличаване на мощността на турбини за блок 5 и блок 7”. Сред присъстващите на церемонията в централата бяха: посланикът на Япония в Република България Н.Пр. Такаши Коидзуми, старши вицепрезидентът на "Топлоенергийни и водноенергийни системи и услуги” – "Тошиба” Йошихиро Абуратани и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

За по-малко от шест месеца бе извършена значителна ремонтна дейност, като основната част от новото оборудване е изработено от Вас – нашите партньори "Тошиба”. Благодарение на усърдието на всички нас и конструктивния диалог помежду ни, успяхме да реализираме мащабния проект за рехабилитация на енергоблокове 5 и 7, заяви инж. Живко Динчев – изпълнителен директор на централата, съобщиха от пресцентъра.

Позволете ми да Ви поздравя с успешното приключване на рехабилитацията на блокове 5 и 7. Надявам се тази модернизация да доведе до устойчиво развитие на държавата и обществото. Щастлив съм, че сътрудничеството продължава през годините и до днес. Надявам се тези отношения да се развиват и занапред, каза посланикът на Япония у нас Н.Пр. Такаши Коидзуми. Към неговите думи се присъедини и старши вицепрезидентът на "Тошиба” Йошихиро Абуратани. Вълнувам се, че отново съм в България и празнуваме нашия успех. На този ден изказвам дълбока благодарност за успешната рехабилитация на двата блока. През последните 10 години успяхме да модернизираме осем блока в ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД, в това число и блокове 5 и 7. Тези успешни проекти способстваха за увеличаване устойчивостта на блоковете. Ще се радваме да поддържаме това партньорство. Силно сме ангажирани да помагаме на ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД. По всяко време ще има персонал, ако ви е нужен. Не се колебайте да ни потърсите, подчерта Абуратани.

В рамките на проекта "Увеличаване на мощността на турбини за блок 5 и блок 7” беше извършена значителна ремонтна дейност, като основната част от новото оборудване на турбогенератора е произведена от японския технологичен гигант „Тошиба”. В резултат на реконструкцията и модернизацията на енергоблокове 5 и 7 в ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД е увеличена мощността на блоковете и от 210 мвт достигна 232 мвт. Удължен е експлоатационният живот на съоръженията с 20 години и повишен коефициентът на полезно действие на котлите. Относителният разход на условно гориво за произведен мегаватчас се намали значително вследствие на увеличения вътрешен коефициент на полезно действие на блоковете. Реализирането на мащабния проект доведе и до повишаване общата електрическа мощност на централата - 1620 МВт.

Рехабилитацията на двата енергоблока е част и от цялостното намерение на ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД да се унифицират всички парни турбини на блокове от 5 до 8 с цел намаляване на производствените разходи за поддръжка, ремонт и резервни части. Освен това направените подобрения гарантират гъвкавост на централата при осигуряване на резерв за електроенергийната система на страната.

Сред основните ангажименти на ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД е непрекъснато внедряване на иновационни технологии с цел повишаване нивото на автоматизация, контрол и сигурност. Използването на съвременни методи за модернизация води до значително намаляване на производствените разходи на централата и осигуряване на качествена услуга за потребителите.

ТЕЦ "Марица изток 2” ЕАД произвежда стратегически продукт и осъществява своите намерения да бъде модерен производител на електрическа енергия, отговорен за опазване здравето на хората и околната среда.

На подобна тема