Очаква се ОП „Региони в растеж” да бъде одобрена до края на пролетта

Очаква се Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020” да бъде официално одобрена до края на пролетта и по нея веднага реално да започне работа, за да се предотврати риска 2015 г. да е нулева за европейското финансиране. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Под нейно председателство се проведе първото заседание на Консултативния съвет за проектирането, строителството и инвестиционния процес. Той ще работи като експертно звено за адресиране на проблемите в посочените области, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Пред членовете на Съвета Лиляна Павлова представи приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сред които реализирането на основните за България стратегически пътни проекти, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, реформата във водния сектор, изготвянето на специална стратегия за подпомагане на слаборазвитите региони в страната, дейностите за справяне със свлачищата, свързването на Кадастъра на страната с Имотния регистър и др.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са необходими спешни промени, тъй като в този вид той създава много трудности в работата на всички нива. Според Камарата на строителите дори се налага разделянето му в три отделни закона – позиция, която се подкрепя и от други браншови организации. Като важни бяха определени промените, свързани с регламентирането на срокове, облекчаването на процедури, както и ясното разписване на отговорностите на всички по веригата, за да се гарантира доставянето на качествен краен продукт в строителството. Беше решено да се създаде работна група от представители на МРРБ и на останалите членове на Консултативния съвет, която до края на март 2015 г. да обобщи най-належащите промени в ЗУТ, чрез които да се коригират най-тежките проблеми, а в по-дългосрочен план да се подготвят и по-съществени изменения на закона.

Приоритетно да се работи и по промените в Закона за управление на етажната собственост, в който също е констатирано наличието на много несъвършенства, се реши още по време на заседанието.

Поставен бе и въпросът за необходимостта от представяне и обсъждане на подготвяните промени в Закона за обществените поръчки, за които до момента не е търсено мнението на хората от бизнеса, които ще бъдат пряко засегнати от тях. Бяха дадени и препоръки, отнасящи се до промените в Закона за енергийната ефективност.

Консултативният съвет обсъди и възможности за повишаване на експертния потенциал на общините за подготовка на общите устройствени планове чрез включване в подготовката им на експерти, одобрени от съответните браншови камари, чрез което да се гарантира качеството им.
Министър Лиляна Павлова обяви, че предстои и създаването на нов съвет към МРРБ, който да работи за справяне на проблемите със свлачищата и по превенция за появата им.

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 16 април 2021

Светът

Парламентът на Франция прие законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор. Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години

* * *
През 2020 г. в Германия има спад в регистрираните престъпления, отчасти поради въвеждането на ограничения заради пандемията. Но има увеличение на случаите с посегателство срещу деца, домашно насилие и киберпрестъпност

* * *
8 души са убити при стрелба в обект на куриерската компания „ФедЕкс“ в американския град Индианаполис, САЩ. Има ранени. Стрелецът се е самоубил

* * *
Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

На подобна тема

Най-четеното от последните дни