"Мини Марица-изток” подари книги на училищни библиотеки за 3 март

"Мини Марица-изток” дари луксозни издания на български автори на библиотеките на училища в община Раднево в навечерието на националния празник на България – 3 март. Учениците от Второ основно училище "Св. Паисий Хилендарски”, ПГ "Гео Милев” и Основно училище "Поп Минчо” ще имат възможността да се докоснат до едни от най-значимите произведения в българската литература.

Пълна поредица от 5 тома на Гео Милев, включваща "Слънчогледите погледнаха Слънцето”, "Всяко изкуство е експресионизъм”, "Там, дето е народът”, "Избрани поетически преводи” и "Писма и документи”, 4 тома на Елин Пелин - "Ветрената мелница”, "Нане Стоичковата върба”, "Под манастирската лоза” и "Тримата глупаци” и 6 тома на Йордан Йовков - "Земляци”, "Старопланински Легенди”, "Ако можеха да говорят”, "Чифликът край границата”, "Албена” и "Приключенията на Гороломов” ще влязат в ръцете на любознателните деца.

Датата за инициативата не е избрана случайно. Трети март за работниците и служителите на "Мини Марица-изток“ ЕАД освен национален празник е и повод за професионално самочувствие и гордост, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 3 март 1952 г. е направена първата копка по изграждането на рудник "Трояново-1“, което поставя началото на добива в Източномаришкия въглищен басейн. Днес находището се разработва от три открити рудника – "Трояново-1”, "Трояново-север” и "Трояново-3” с продуктивна площ около 240 квадратни километра. Повече от 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производството на около 35% от електрическата енергия на България.

През 2012 година, когато бе отбелязана 60-годишнината на "Мини Марица-изток” ЕАД, на всички 1700 ученици от училищата в община Раднево бе подарен историческият роман "Време разделно” на Антон Дончев.

Теми:

Светът

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

На подобна тема