"Мини Марица-изток” подари книги на училищни библиотеки за 3 март

"Мини Марица-изток” дари луксозни издания на български автори на библиотеките на училища в община Раднево в навечерието на националния празник на България – 3 март. Учениците от Второ основно училище "Св. Паисий Хилендарски”, ПГ "Гео Милев” и Основно училище "Поп Минчо” ще имат възможността да се докоснат до едни от най-значимите произведения в българската литература.

Пълна поредица от 5 тома на Гео Милев, включваща "Слънчогледите погледнаха Слънцето”, "Всяко изкуство е експресионизъм”, "Там, дето е народът”, "Избрани поетически преводи” и "Писма и документи”, 4 тома на Елин Пелин - "Ветрената мелница”, "Нане Стоичковата върба”, "Под манастирската лоза” и "Тримата глупаци” и 6 тома на Йордан Йовков - "Земляци”, "Старопланински Легенди”, "Ако можеха да говорят”, "Чифликът край границата”, "Албена” и "Приключенията на Гороломов” ще влязат в ръцете на любознателните деца.

Датата за инициативата не е избрана случайно. Трети март за работниците и служителите на "Мини Марица-изток“ ЕАД освен национален празник е и повод за професионално самочувствие и гордост, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 3 март 1952 г. е направена първата копка по изграждането на рудник "Трояново-1“, което поставя началото на добива в Източномаришкия въглищен басейн. Днес находището се разработва от три открити рудника – "Трояново-1”, "Трояново-север” и "Трояново-3” с продуктивна площ около 240 квадратни километра. Повече от 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производството на около 35% от електрическата енергия на България.

През 2012 година, когато бе отбелязана 60-годишнината на "Мини Марица-изток” ЕАД, на всички 1700 ученици от училищата в община Раднево бе подарен историческият роман "Време разделно” на Антон Дончев.

Теми:
covid velikden

Светът

Животът може да се нормализира само когато се осигури ваксина срещу новия коронавирус за всички, заяви съоснователят на „Майкрософт“ и филантроп Бил Гейтс. Очаква се ваксина срещу вируса да има не по-рано през 2021 г. Фондация „Гейтс“, която финансира предимно здравни програми, вече отпусна 105 милиона долара за борба с коронавируса. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била пандемия заради непознат вирус

* * *
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е в болница с продължаващи упорити симптоми на Covid-19 и висока температура – 10 дни след като даде положителен тест за коронавируса. Джонсън се изолира в резиденцията си на Даунинг стрийт след положителния тест в края на март и постъпи в болницата в неделя

* * *
В Турция започна безплатно раздаване на защитни маски на населението, след като беше въведено изискване за задължителното им носене на улицата, на обществени места, в градския транспорт и в магазините срещу разпространението на новия коронавирус

На подобна тема

Най-четеното от последните дни