Емил Христов: Кметът и Общинският съвет работят в една посока - за доброто на Стара Загора

Ръководството на Община Стара Загора и Общинският съвет работят в посока за подобряване на жизнената среда и за създаване на добри условия за развитие на бизнеса. Това заяви в интервю за www.infoz.bg председателят на Общинския съвет Емил Христов. Неслучайно Стара Загора получи преди два дена приза "Най-перспективен град".

Класацията традиционно се провежда през последните години от Дарик радио и вестник "24 часа".

Тази награда, която за мен означава нещо много повече от другите, е лична заслуга на кмета Живко Тодоров. Той създаде атмосферата и направи така, че всички да вървим заедно. Кметът е обединяващата фигура - заяви председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов. - Що се отнася до общата атмосфера и работата с бизнеса, ние много добре си даваме сметка, че рано или късно европейските пари ще свършат и по всички начини се стремим да подпомогнем предприемачите, добави той.

Емил Христов е категоричен, че особено важно е наличието на перспектива за развитие. Това дава самочувствие на бизнеса и на гражданите, а и на града се гледа с нескрито уважение и симпатии. Радвам се, че успяхме да събудим този хъс на старозагорци - да се развиваме, да се движим напред, каза председателят на Общинския съвет.

Община Стара Загора е и в много добро финансово състояние. Правят се и много неща за града, което е доказателство за друг маниер на управление, особено в момент на криза. Така, че браво на кмета, на главния финансист Цанка Ганева и екипа ѝ. Браво и на Общинския съвет, защото всичко онова, което се правеше във финансов аспект, се вземаше с негови решения.

Това е целта на управлението на един град - партиите, Общинският съвет и Общината да работят заедно в интерес на града. Ние го направихме, макар трудно, макар и не перфектно, но за 4 години успяхме заедно да вървим по този път. Значи е възможно не само за Стара Загора, но и за България, убеден е Емил Христов.

Стара Загора е сред общините с най-ниски данъци в страната и това не е за подценяване, но местната законодателна и изпълнителна власт се стреми помощта й да не се ограничава само в тези рамки. Ние инвестираме в инфраструктурата и в условията за живот по-добри, така че бизнесът да разполага с по-добра основа в това направление и да има какво да покаже пред контрагентите си. Климатът за развитие на бизнеса го приемаме като наша отговорност и се стремим по всички начини това, което зависи от нас, да го правим, каза Емил Христов.

Стремежът на ръководството на Общината и на Общинския съвет е да се намалят административните тежести, но това зависи от законодателната рамка в държавата. Независимо от това местната власт се стреми да облекчава бизнеса.

Все още не може да бъде удовлетворено искането на предприемачите да заплащат такса смет на база на генерирано количество отпадък, защото и този въпрос е в ръцете на законодателя. До края на март трябваше да бъде представена методиката, но до момента не е направено нищо. Ние не бихме могли в Стара Загора, при положение, че сме зависими от закона, да направим собствена методика. Всички общини в страната се стремим да участваме чрез Националното сдружение на общините, като предоставяме различни гледни точки. Стремим се да дадем най-добрите и изгодни предложения, но изчакваме методиката да стане факт, каза в заключение председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов.

Интервю: Венета Асенова, оператор: Илко Груев

На подобна тема