Танчо Колев: Животновъдството в България е пред ликвидиране

Цената на агнешкото месо за Великденските празници е поносима. Килограм живо тегло в старозагорско се продава от стопаните на цена от 5 - 6 лева. Това съобщи председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев. Животновъдите почти нямат печалба, но се съобразяват с покупателните способности на хората.

На фона на тези цени агнешкото в магазините не би трябвало да надхвърля 12 - 13 лева за килограм.

Танчо Колев коментира и тежката ситуация, в която се намират животновъдите. До известна степен тя е провокирана и от незапомнено ниските изкупни цени на краве млякото.
В момента те са между 0,45 и 0,60 лева, което е далеч под себестойността - 0,68 - 0,72 лева за литър. Себестойността на млякото е между 68 и 72 стотинки. Всичко това води до загуба. Ако една крава дава 5 тона мляко, като се приспаднат за всеки литър по 15 стотинки, загубата на глава добитък е 750 лева, обобщи Танчо Колев.

Той заяви, че той и колегите му очакват с нетърпение да започне износа на добитък за Турция. Намеренията са да разпродадат всичко, за да погасят заемите си към банки и да ликвидират животновъдството.

Според Танчо Колев българските животновъди са в неизгодна ситуация и заради безконтролния внос на сухо и кондензирано мляко. Трябваше да се предприемат драстични мерки спрямо вноса на сухо и кондензирано мляко, но нищо не се прави. А и Агенцията по безопасност на храните не оказва никакъв контрол, коментира животновъдът.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора д-р Дамян Миков съобщи, че инспекторите постоянно извършват проверки, а преди празници контролът е засилен. В навечерието на Великденските празници се проверяват характерните за празничната трапеза храни - козунаците, курабиите и боите за яйца. При тестените изделия има определени Е-та, които са позволени, други не са позволени. Затова на тях най-много се набляга, уточни д-р Миков. Що се отнася до това дали в магазините се предлага прясно месо, той е категоричен, че търговците не си позволяват да предлагат некачествени продукти, защото потребителят е станал достатъчно взискателен и по всяко едно време в Областна дирекция по безопасност на храните постъпват оплаквания и сигнали.

Засилените Великденски проверки ще продължат до 13 април. Резултатите ще бъдат представени след тази дата.

Репортери: Венета Асенова, Илко Груев