Фантомите на мюзикъла

Държавна опера - Стара Загора предлага богат репертоар през април

Държавна опера - Стара Загора ще представи през април 16 спектакъла, от които 8 в рамките на турне, а останалите на собствена сцена Стара Загора. През месеца ще се проведат още две детски инициативи, съботно матине, празничен концерт на Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“ с диригент Маестро Георги Димитров и др.

На 18 април от 11 часа е концертът-спектакъл " на балета на Операта - Танцувай с нас“, Трио „Гранди Тенори“, Трио „Реверанс“ и ДМТТ „Маргаритки“. Режисьор на спектакъла е Радост Младенова-Арабаджиева.

На 22 април от 19 часа на сцената на Операта се завръщат "Фантомите на мюзикъла“ – авторски проект на Георги Динев. Той и този път работи в тандем с диригента Любомир Денев, а новото издание на този концерт-спектакъл ще бъде украсено с неустоимия чар на вокалите Милица Гладнишка и Весела Морова. Ще участват още и най-добрите солисти на Операта в Стара Загора. Хореографът Ромина Славова е подготвила нови и забележителни изпълнения на балета, а хорът на Операта винаги е на високо ниво като артистично присъствие на сцената и като звучене, съобщиха от пресентъра.

На 26 април от 19 часа ще може да видите отложеното от 22 март представление на оперетата "Българи от старо време“.

Билетите за всички спектакли през месец април са вече в продажба.

Започва и подготовката на състава за премиерата на операта "Трубадур“ от Джузепе Верди на 21 и 25 май. В състава са: Венцеслав Анастасов, Иван Кабамитов, Линка Стоянова, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Гергана Русекова, Валери Георгиев, Борис Тасков и др. Диригент ще е Маестро Георги Димитров - главен диригент на Държавна опера - Стара Загора. Негов ще е и музикалният прочит на великия "Реквием“ от Джузепе Верди на 9 април – един изцяло откупен спектакъл със солисти Емилия Джурова, Михаела Берова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров - гост.

Светът

България влиза в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута през следващите 3 години. Заедно с България решението е взето и за Хърватия. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове

* * *
Европейските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство всички поправки, внесени от българските евродепутати и техни колеги от други страни по пакета „Мобилност“. С това той е приет на второ четене и става официален закон. Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина. След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите - на 4 седмици

Най-четеното от последните дни