Световноизвестното сопрано Соня Йончева ще изнесе концерт в зала „България”

Световноизвестното сопрано Соня Йончева ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 5 април от 19:00 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Доминго Хиндоян. Младата оперна прима ще зарадва българските си почитатели с арии от Жул Масне и Джакомо Пучини.

Част от тях са включени в дебютния ѝ албум „Paris, Mon Amour”, издаден у нас на 30 януари от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical. На сцената Соня Йончева ще представи дуетни изпълнения със своя брат Марин Йончев, победител в първото музикално реалити шоу в България Star Academy. След концерта, певицата ще направи кратка среща с българските си почитатели, които ще имат възможността да си вземат копие от албума й с автограф лично от нея, съобщиха от 8PM.

Тенорът Марин Йончев ще зарадва публиката и с две самостоятелни изпълнения, а Софийска филхармония ще открие концерта с увертюрата La forza del destino от Верди, а след паузата и с произведение от Дебюси.

Дни след концерта си Соня Йончева ще присъства на най-престижните отличия в света на операта Международните оперни награди 2015, които ще се проведат на 26 април в театър „Савой” в Лондон. Тя е номинирана в категорията „Най-добра певица на годината“ заедно с Анна Нетребко, Анита Рачвелишвили и Джойс ДиДонато, немското сопрано Аня Хaртерос и Людмила Монастирска.

Любопитен факт е, че носителката на наградата в тази категория през 2014 г. Диана Дамарау прави дебют именно с ролята на Виолета в „Травиата“ за МЕТ през 2013 г. заедно с Пласидо Доминго в ролята на Жермон, който е човекът, подкрепил Соня по пътя й към голямата опера.

Соня Йончева печели още едно огромно признание на таланта си - ексклузивен звукозаписен договор с една от най-големите компании в света на класическата музика – Sony Classical, с която издава дебютния си албум. Освен арии от оперите „Иродиада”, „Сафо” и „Таис” на Масне, „Вилите” и„ Бохеми” на Пучини, албумът включва музика от Гуно, Офенбах, Месаже, Льокок, Верди и представя оперни героини, свързани с Париж - градът, с който младата певица винаги е имала специална връзка.

Билетите за събитието в зала „България" на 5 април са на цени между 20 и 70 лева и вече са в продажба на касите на Филхармонията. 

Концертът на Соня Йончева със Софийска филхармония под диригентството на маестро Доминго Хиндоян се реализира благодарение на Фондация „Америка за България“.

sonia yoncheva zala bulgaria

Соня Йончева в ролята на Жулиета ("Румео и Жулиета") на сцената на Виенската опера, 2013 г.

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg