Държавна опера - Стара Загора представя "Мадам Бътерфлай"

Държавна опера - Стара Загора представя шедьовъра на Джакомо Пучини - „Мадам Бътерфлай, на 28 май от 19 часа. Красивата приказка за любовта, дълга, за срещата на две цивилизации в човешката душа ще разкажат американското сопрано Ейми Пфимер (в ролята на Чо Чо Сан) и солистите Милко Михайлов, Иван Кабамитов, Михаела Берова, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Теодор Петков, Александър Марулев и др.

Музикалният прочит на „Мадам Бътерфлай“ е възложен на талантливия диригент Максим Самаров от САЩ.

„Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини е спектакъл на Държавна опера - Стара Загора, създаден през 2005 г. за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство /ФОБИ/. В тази година сградата на Операта все още не е завършена и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в града. Режисьор е Нина Найденова, сценограф - Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф Боряна Сечанова. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012 г., представлението не слиза от Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.

Maxim SamarovМаксим Самаров - диригент
Максим Самаров е роден в Москва, Русия в семейство на музиканти. Започва заниманията си с музика на 5-годишна възраст. Учи виолончело в Детско-юношеския колеж на Московската консерватория и по-късно в Музикалната академия в Йерусалим и Southern Methodist University. Изявява се като солист на виолончело, гастролира като солист и оркестрант в съставите на камерни и филхармонични оркестри в Русия, Европа, Израел и Съединените щати. Получава диплома по оркестрово дирижиране от Университета на Мисури-Kansas City и Мичиганския държавен университет, учи интензивно с Кенет Кислър в летни семинари и уъркшоп.
В момента Максим Самаров е директор на оркестъра в Университета в Тулейн, където преподава камерна музика. Има изяви като гост-диригент с Плевенската и Русенска филхармонии, в Букурещ, Румъния, както и записи на Симфонии # 4 и # 7 от канадския композитор Алън Белкин. Максим Самаров има и авторски композиции.

amy pfimerЕйми Пфимер – сопран
Ейми Пфимер има богат и разнообразен репертоар, включващ роли от оперни и оперетни заглавия, кантатно-ораториални творби, мюзикъли. Пяла е в САЩ, във Франция, Германия, Канада и Англия. Има изяви с Лондонския симфоничен оркестър, Staatsphilharmonie Райнланд-Пфалц, с филхармонията на Луизиана, Хоровото общество на Балтимор – заедно с покойния пианист и композиторът Дейв Брубек. Гостува на сцените на оперните театри в Монреал и Ню Орлиънс, Гранд Опера в Балтимор, пее със Симфониетите на Илинойс и Санта Барбара и др. В репертоара ѝ са централните сопранови роли от оперите Бохеми, Мадам Бътерфлай, Травиата, оперетата Веселата вдовица и др. Ейми Пфимер има магистърска степен по музика от Университета Лойола на Ню Орлиънс и бакалавърска степен по музика от щатския университет на Луизиана, От 2012 г. е професор по пеене в Университета в Тулейн.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

Споделете!

На подобна тема