Наградените филми от „Златната липа 2014" ще бъдат показани безплатно

Отличените филми в Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа 2014”, който се провежда в Стара Загора, ще бъдат представени безплатно, съобщиха от пресцентъра на Общината. Безвъзмездната прожекция ще бъде на 25 април 2015 г. в залата на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Естонският филм „Керту“ беше отличен с две награди - за най-добър филм и най-добра актриса за Урсула Ратасеп. Зрителите могат да го гледат на 25 април (събота) от 16:00 часа.

Наградата за най-добър актьор беше присъдена на Давид Огродник за ролята му във филма „Искам да живея“ на полския режисьор Мачей Пепшица. Той ще бъде прожектиран от 14.00 часа.

Фестивалът ”Златната липа” има за цел да популяризира европейското кино в България, като всяка година се показват най-новите и интересни филми от различни европейски страни. Фестът включва конкурсна и съпътстваща програма. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с международно участие.

Съпътстващата програма е посветена на кино от различни части на Европа. Има и специална секция за новите български филми, представени от създателите им и актьорския състав.

Тази година Международният филмов фестивал „Златната липа” ще се проведе за трети път в Стара Загора от 30 май до 3 юни. Организирането на фестивала се извършва с подкрепата на Община Стара Загора.

zlatna lipaОбщина Стара Загора
Международният филмов фестивал за ново европейско кино
„Златната липа” – Стара Загора
представя наградените филми от издание 2014

"Искам да живея", начало 14:00 часа
Награда за най-добър актьор – Давид Огродник
2013, Полша, 107 мин.
Режисьор: Мачей Пепшица
Сценарий: Мачей Пепшица
Оператор: Павел Диллюс
Продуцент: Виеслав Люсаковски
В ролите: Давид Огродник, Дорота Колак, Аркадиуш Якубик, Хелена Сужецка, Миколай Рожнерски
Музика: Барточ Хайдецки

„Искам да живея“ е филм, базиран на истинска история. Матеуш е момче, страдащо от церебрална парализа, което в ранното си детство е диагностицирано като умствено изостанало, без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален и интелигентен човек. Филмът е хроника за живота му. Ще опознаем Матеуш сега, когато е на 30 и е в клиника за хора с умствени увреждания. Наблюдаваме опитите му да докаже, че е един нормален човек.

"Керту", начало 16:00 часа
Награда за най-добър филм
Награда за най-добра актриса – Урсула Ратасеп
2013, Естония, 97 мин.
Режисьор: Илмар Рааг
Сценарий: Илмар Рааг
Оператор: Кристиян – Жаак – Нууди
Продуцент: Риина Силдос
В ролите: Майт Малмстен, Урсула Ратасеп, Юри Лумисте, Кюлики Салдре, Лейла Саалик
Музика: Хоррет Куус

30-годишната Керту е живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната ú същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си – тя изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите селяни не одобряват.

25 април 2015 г. (събота), Регионална библиотека, зала първи етаж
Вход свободен

infoz autor www.infoz.bg