Старозагорци се преклониха пред паметта на Васил Левски

Старозагорци се преклониха пред паметта на Васил Левски

180-ата годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана в Стара Загора с общоградски ритуал пред паметника на Апостола на свободата. Заупокойна литургия в памет на Дякона отслужиха свещеници от Старозагорската епархия.

Гергана МиковаНа ритуала присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, депутати от Старозагорския район, общински съветници, представители на политически сили, почетна рота от Втора механизирана бригада, деца от различни училища и детски градини, граждани.

„Днес за пореден път свеждаме глави пред паметника на най-големия българин. Неговият живот и революционна борба са неразривно свързани със Стара Загора. Затова ние сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му. Днес всички трябва да си зададем въпроса дали наистина сме достойни наследници на Васил Левски. Днес трябва да застанем единни и да покажем, че в трудни времена можем да бъдем заедно като нация, чиято дума се чува по цял свят. За да могат нашите деца и наследници след 100 години отново да сведат глави пред този паметник. Не от срам, а в знак на признателност” - каза областният управител на Стара Загора.

От името на официалните лица бяха поднесени венци. Десетки старозагорци от всички възрасти също поставиха цветя пред паметника на Васил Левски.

 

Музеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посетители от 9:30 до 17:30 часа. Там ще бъде организирана музейно-образователна програма за деца „Заветите на Апостола“, включваща беседа и занимателни кръстословици.

Участието в програмата е безплатно. Желаещите могат да направят заявка на телефони 042 919214 и 0884 477141.

Народното читалище в село Бъдеще, което носи името на йеродякон Игнатий, ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски с беседа и дискусия с ученици и граждани на селото за живота и делото на Апостола. Срещата ще се състои на 18 юли от 10:00 ч. в НЧ „Васил Левски 1921“ в селото.

levski pametnik stara zagora

 

www.infoz.bg

Теми: