Подвигът на Васил Левски беше почетен в Стара Загора

179-ата годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана с общоградски ритуал пред паметника на Апостола на свободата в Стара Загора. „И днес Васил Левски е критерият на поколения българи за това какво означава да се бориш за чест и родина“ - каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

179 години от рождението на Васил Левски„Неговите съвети, за съжаление, са все така несбъднати, но те остават българска мечта. Когато сме на това място чуваме как отекват неговите стъпки като ученик в Светиниколското училище. И днес звучат с особена значимост думите:„Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от самите нас, от нашите собствени и задружни сили“. Днес в този динамичен свят, в който се бунтува цяла Европа, трябва с гордост, със самочувствие, с единение и саможертва да пазим националната си принадлежност и всички заедно да се борим за добруването на нашия град и страна. Нека помним заветите на Левски! Нека възпитаваме децата си в преклонение към нашите герои! Нека не забравяме миналото, за да може да създаваме по-добро настояще!“ - каза още Иванка Сотирова.

В ритуала с полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Левски участваха още председателят на Общинския съвет Емил Христов и общински съветници, областният управител на Стара Загора Георги Ранов и заместникът му Мариана Кръстева, командирът на Втора механизирана бригада ген. Костадин Кузмов, политически и неправителствени организации и граждани. В честването на 179 години от рождението на Апостола участваха Военен духов оркестър и почетен караул от Втора механизирана бригада.

В памет на Дякон Игнатий в Катедралния храм "Св. Димитър" беше отслужена заупокойна литургия.

По повод годишнината на Левски музеят „Хилендарски метох“, където е пребивавал Дякона, е отворен за безплатно посещение от 9:30 до 12:30 часа и от 13:00 до 18:00 часа.

Слово на Иванка Сотирова пред паметника на Васил Левски

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми: